ZODIAC N-ZO 680 Racing

ZODIAC N-ZO 680 Racing

Val 239
AVTOR Marko Čurin
FOTO Marko Čurin

Če pogledamo najprej na začetek zgodovine tovarne Zodiac, sega ta dobrih sto let v preteklost. Leta 1896 je v okolici Pariza v majhnem mestecu Issy-les-Moulineaux Maurice Mallet postavil obrat za popravilo in proizvodnjo toplozračnih balonov. Že leta 1909 je postal obrat prava tovarna s 100 zaposlenimi delavci, ki so noč in dan šivali balone. Med tem časom poslovna žilica in ambicije Malettu niso dali miru, zato je raziskoval dalje in se osredotočil na konstruiranje prvega napihljivega čolna. To mu je uspelo šele leta 1934, saj je po zaslugi nemških Zeppelinov balonarski posel vmes stagniral. A ni se predal, naprej je oral ledino in v času druge svetovne vojne so postali Zodiaci sinonim za odlične desantne čolne. Začela se je proizvodnja specialnih plovil in amfibij za vojaške potrebe.

Tovarna je rasla in leta 1962 so izdelali prve čolne za prosti trg, obenem pa do leta 1989 odprli še pet predstavništev po vsem svetu. Medijsko je čolne znamke Zodiac najbolj uspešno promovirala ekipa največjega morskega raziskovalca Jacques Yves Cousteaua, ki je vsa raziskovanja in avanture opravila tudi s sponzorskim denarjem Zodiaca.

Danes obsega proizvodnja letno nekaj manj kot 1500 plovil vseh velikosti in namenov. Oblikovali so dve osnovni seriji, ki se delita na čolne s poliestrskim dnom in čolne z napihljivim dnom. Med tiste s poliestrskim koritom sodijo modeli N-ZO, Medline Pro Open in Pro ter Pro Jet Yachtline kot zastopnika modelov s turbinskim Jet pogonom. Modeli Futura, Touring, Cadet in Zoom pa spadajo med tiste z napihljivim dnom. Ko omenim ime ZODIAC, je vsakomur, ki se količkaj spozna na gumenjake, takoj jasno za kakšen segment plovila gre. Ne kotirajo zastonj visoko med serijskimi gumenjaki. Paleta modelov N-ZO vključuje čolne od 6,0 do 7,6 metra s kabinami ali brez. Skupno vsem modelom je zalomljeno poliestrsko dno, tubusi po naročilu kupca in resnično veliko prostora…

Več si lahko preberete v majski številki revije Val navtika 239.