Zobatec na trnek

Zobatec na trnek

Val 161
AVTOR Blaž Hočevar
FOTO Blaž Hočevar

»Zubaci se paliju na lignje, ko Višani na strankinje,« se je lanskega avgusta na viškem pomolu bahal domači ribič, ko je debata nanesla na panolo in življenjsko željo marsikaterega ribolovca na morju – s panolo uloviti trofejnega kralja jadranskih globin.

Zobatčev habitat je pred mnogimi leti predstavljala tudi zahodna obala Istre, potem pa je izbruhnila neke vrste epidemija, ki ga je popolnoma zdesetkala iz severnega Jadrana. Danes, desetletja pozneje, se zopet pojavlja tudi v okolici Umaga in severneje. Obale južneje od Pulja, otoki, čeri, plitvine, potopljene ladje, torej od ljudi odmaknjene »pošte«, kot jim pravijo Dalmatinci, tam bomo iskali zobatce. Živijo v manjših jatah, navadno je največji primerek v krdelu vodja, in tako pokrivajo svoj razgiban teritorij okoli grebenov, podvodnih stebrov in sten. Razen v hladnejših mesecih, ko ga rajši lovimo v globinah preko 40 metrov, ga bomo najhitreje našli v globinah med 15 in 25 metri, vselej tik nad dnom.

Plenilski stroj

Zobatci so izredni lovci, mogočna glava z brutalnimi čeljustmi, polnimi štrlečih, ošiljenih zob, visoka hrbtna plavut, ki se zaključi s širokim pahljačastim repom in čokato telo modro-srebrnih odtenkov, vse to ga naredi nad njegovimi skalnatimi tereni veličastnega. Je izredno previdna riba, za razliko od gofa, ki je bolj agresiven in vselej popadljiv, zobatec zaradi svojega zelo omejenega urnika prehranjevanja predstavlja ribolovcu veliko nagrado, ko se nehote znajde na dnu čolna. V Jadranu ima še dve sorodni vrsti; rumeni zubačič, ki zraste le do slabega pol kilograma, in obilnejši sorodnik, zobatec krunaš, ki zraste preko 15 kg – z značilno izrazito grbo na čelu glave in rdečkasto obarvanim telesom, podobno kot pri pagru.

Kot že omenjeno, boste zobatca najhitreje ulovili na globinsko panolo z živo vabo – lignjem, sipo ali ribo. Se tudi zgodi, da se vam slučajno obesi na plastično vabo, sploh manjši primerki, tja do 3 kilogramov. Opisal bom tri načine lova zobatca s panolo, ki jih boste lahko prakticirali z vašega plovila med dopustniškim križarjenjem po Jadranu. Za lov iz jadrnice bo najbolj praktičen in začetnikom prijazen drugi način.