Življenje se začne pri 50 vozlih

Življenje se začne pri 50 vozlih

Val219
AVTOR Blaž Hočevar
FOTO Blaž Hočevar

Tako se glasi nenapisano pravilo krajevnih windsurferjev, prebivalcev najbolj prepihanega otoka v arhipelagu Kanarskih otokov.

Poleg Gran Canarie celotno otočje sestavlja še šest otokov, ki se namakajo v Atlantskem oceanu, 210 km zahodno od južne obale Maroka. Močan severovzhodni veter (špan. alisio, nem. Passat, angl. trade wind) in atlantsko valovanje (angl. swell) sta glavna razloga, zaradi katerih windsurferji iz vsepovsod po svetu letamo proti Kanarskim otokom. Natančne vremensko-vetrovne napovedi in redne letalske linije z letališč sosednjih držav nam omogočajo kratke skoke na Kanarske otoke tako rekoč z danes na jutri.

Gran Canaria z le 230 km obale in s premerom vsega 50 km spada med manjše otoke. Iz glavnega mesta Las Palmas na severu (ki je hkrati glavno upravno mesto Kanarskega otočja) se do skrajnega južnega mesta Maspalomas pripeljemo v 30 minutah. Tako je za otok značilno, da so vse windsurferske lokacije med seboj oddaljene največ 20 minut vožnje z avtomobilom ob vzhodni obali, do katere se po odcepih pripeljemo z glavne avtoceste GC1, ki predstavlja vez med vlažnim svetom na severu in suhim, skoraj puščavskim jugom.

Ojos de Garza
Prva, obiska vredna lokacija leži le 5 minut severno od letališča. S ceste GC1 zavijemo pri odcepu za Base Area-o proti morju ter tik pred vojaško bazo levo navzdol, do sive samotne plaže tik ob asketski vasici Ojos de Garza. …

Več si lahko preberete v 219. št. revije Val navtika.