Žive vabe za panulo

Žive vabe za panulo

Val212
AVTOR Blaž Hočevar
FOTO Blaž Hočevar

Tokrat nekaj besed o živih vabah za velike lice, gofe, brancine, zobatce in tune. Ob »poplavi« raznovrstnih umetnih vab na trgu je naravna vaba še vedno »alfa in omega« lova na veliko ribo.
Naravne vabe ločimo na žive in mrtve, na ribe (iglica, cipelj, šnjur, ušata, skuša, sardela …) in mehkužce (lignji, sipe, hobotnice …). Za panulo večinoma uporabljamo kar navedene vrste rib ali lignje, včasih pa se zgodi, da želene vabe ne moremo uloviti, takrat bo koristna kakršnakoli živa ribica. Tudi glavoč oz. babica, nameščena na večji trnek, lahko premami velikega brancina, kot prava odločitev se mi je že izkazal tudi majhen, 25 cm dolg brancin kot vaba za – velikega, štirikilogramskega brancina. Z leti sem se naučil, da pod gladino v ljudem tujem svetu in skrivnostnem življenju velikih predatorjev zelo malo pravil drži kot pribito. Pravzaprav je edina teorija, ki »drži vodo«, le ta, da nobena teorija ne drži kot pribito.
Iglica
Živa iglica je univerzalna vaba za vse plenilce, enostavno se jo ulovi v vsakem zalivu, rtu ali valobranu. Ravno lov s panulo predstavlja najučinkovitejšo metodo lova na iglice. Ker lovi izključno živo hrano – majhne ribe, ribje mladiče, kozice … –, ji je najbolje ponuditi vabo v gibanju. Uporabimo lahko vse umetne vabe z dolžino do 6 cm, s čim manjšimi trnki, da se igli lažje zataknejo v koščeni gobec. Torej majhne blestivke iz pleha, plastične ali silikonske imitacije malih modrih ribic, tako ulovite tudi ušato, šnjura ali skušo. …

Več si lahko preberete v 212 št. revije Val navtika.