Zimsko in spomladansko jadranje

Zimsko in spomladansko jadranje

Val 137

Na kaj vse moramo biti pozorni

AVTOR Robert Rodman
FOTO Matija klemenc

Jadranje je dejavnost, ki je v zadnjih petnajstih letih v Sloveniji doživela pravi razcvet. Povečanje števila čarterskih flot, razne jadralne šole in radovednost Slovencev, ter večja ekonomska moč prebivalstva in navsezadnje tudi jadralni klubi so marsikomu razkrili in približali čare tega športa. Velika večina prebivalstva se odloča za jadranje poleti, v toplem in prijetnem okolju, v času počitnic. Vendar pa v tem obdobju naletimo na gost promet na morju, komunalnih privezov in marin je premalo ali pa so vse zasedene, najlepši kraji in zalivi so prepolni različnih plovil, skratka, miru ni nikjer. Zaradi slabših vetrovnih razmer smo lahko prisiljeni dopust spremeniti v enolično »motoriranje« naše jadrnice.

Ena od možnosti, kako zbežati od ponorelega sveta, je lahko tudi zimsko ali zgodnje pomladansko jadranje. Res je, da moramo biti sposobni malo organizacije, dobre volje in dobro pripravljeni na neugodnosti, ki nas lahko doletijo. Dejansko se še vedno zelo majhna peščica ljudi odpravi na zimsko ali zgodnje pomladansko jadranje. Res je, da ni prav toplo (ko tole pišem, je zunaj 4 stopinje, jugo pa se zaganja do 25 vozlov hitrosti), pa vendar z malo sreče lahko ujamemo prav prijetno, nekoliko toplejše vreme. Večjo težavo nam predstavljata krajši dan, ki pa se vendarle počasi daljša, in hitro spreminjanje vremena. Pa si nekoliko poglejmo, s čim se moramo spopasti, preden odplujemo na morje.

Razmeram primerno se moramo obleči. V zadnjih nekaj letih so izdelovalci opreme za jadralce naredili velike korake. Novi materiali in tehnologije so povsem spremenili način oblačenja na morju. Teža oblačil se je zmanjšala, povečala se je njihova uporabnost. Če je nekoč veljalo, da je volna na morju nekaj nepogrešljivega, se lahko samo jadralskim samotarjem in ekipam na Whitbread regati zahvalimo, da je to danes pile (tako poimenujmo vsa sintetična vlakna z različnimi dolžinami tkanine). To je izredno prostorna, predvsem pa topla tkanina, ki se hitro suši in je tudi delno nepremočljiva, še zlasti ob uporabi različnih vmesnih filmov ali open.