Zimske morske pojedine

Zimske morske pojedine

Val 195
AVTOR Robert Renninger

Letos še ne diši po zimi, morje je še toplo, skoraj za kopanje, drevesa še niso odvrgla listov, ribiči so na sončne dneve še v kratkih rokavih, rib je v izobilju, vendar pa bi vseeno rad napisal nekaj stavkov o jedeh, ki so bolj zimske narave. Prihaja čas praznikov, ko se družina zbere ob omizju, ko se jedo dobrote, na katere smo čakali celo leto in ko si ljudje vzamemo čas zase. Vsaj tako naj bi bilo.

Že nekaj let imam željo iti v Skandinavijo loviti trske oziroma polenovke. Nikoli nisem bil ljubitelj lova na trnek, lansko leto, ko sem prvič povlekel 90-kilogramsko tuno, pa sem se preprosti zaljubil tudi v to vrsto ribolova. Tudi zaradi tega, ker sem že zaljubljen v podvodni ribolov, ki pa sem ga dal letos zaradi preveč obveznosti malo na stranski tir. Vsekakor pa bomo odšli na Škardo brancine »pokat« v decembru. Že nabiram kondicijo.

Skratka, polenovka je riba hladnega morja, zato se lovi predvsem v severnih morjih in seveda tudi pozimi. Zaradi mraza jo, enako kot pri nas salame, sušijo na vetru. Takšno izvažajo po vsem svetu in pravzaprav so Skandinavci znani prav po tem. To je riba, ki jo poznajo skoraj po vsem svetu, na Jadranu je celo običaj, da se polenovka pripravlja prav za božič. Polenovko dobimo na jedilniku v različnih jedeh, meni najljubša pa je v brodetu, to je polenovka na belo. To jed najrajši jem v konobi Fife v Splitu. Vedno, ko čakam na trajekt za Vis, ker drugam itak ne hodim s trajektom, ni pomembno, ob kateri uri, konoba Fife vedno čaka name.

Močnata jed s pridihom ribe, ki nima tako izrazitega okusa kot naše jadranske, kozarec belega ali včasih celo rdečega je odlična popotnica za 2,5-urno plovbo do Visa.

BAKALAR NA BELO

Polenovko kupimo v vsakem supermarketu ali tržnici, seveda v suhem stanju. Ni tako poceni, saj kilogram suhe kakovostne polenovke stane več kot 30 evrov.

Najprej jo čez noč namočimo v vodi, da se omehča, potem ji odstranimo kožo in kosti, nato pa na maslu prepražimo čebulo in česen, dodamo očiščeno meso od ribe, malo paradižnikove »šalše« in žlico koncentrata, sol, poper, ščepec čilija in pražimo okoli pol ure, dodamo na večje kocke narezan krompir in vročo vodo ter kuhamo, dokler krompir ne začne razpadati. …

BRODET IZ SUHE RIBE V KOTLIČKU

Najboljša kombinacija so škarpina, ugor, morska mačka, krak hobotnice in sveži škampi. Suhe ribe smo preko noči namočili v hladni vodi, prav tako hobotnico, ki jo obvezno namočimo v drugem loncu, saj ima preveč arome, ki bi v brodetu lahko prevladala. Na čebuli prepražimo sveži in suhi paradižnik, dodamo začimbe, rahlo dimljen rožmarin, ki smo ga le nekaj sekund držali nad ognjem. Dodamo na kose narezane ribe in napol kuhano suho hobotnico, zalijemo z malo belega vina in vročo vodo. Ta jed je še boljša, če jo kuhamo v kotlu nad ognjem. Čisto počasi, da brodet rahlo »brbota«, čim dlje, da se iz kosti ribe v jed izločijo vsi okusi. …

POLPETI IZ SARDELE

Polpet sem naredil iz napol kuhane polente, prepražene čebule, olivnega olja, soli in mini ribic in ga cvrl na vročem olju. V ponvi sem popekel še kruh. Zelo okusno in zanimivo. Po pravici povedano, sem enako okusno naredil pozneje iz sesekljanih filejev sardelic. Zelo preprost prigrizek za vsak dan, sardelico izkoščičimo, oluskamo, sesekljamo z ostrim nožem, da dobimo mini kockice, če imamo, dodamo še jajce za vezavo, začimbe in zelišča, poprovo meto, baziliko, peteršilj, koprc/janež, čili … takšne jedi pogrešam v bližini ribarnic, tam, kjer po navadi strežejo le »frigane« kalamare. Prava umetnija pa je polpet narediti iz sveže tunine, s tem, da je znotraj rožnato pečen in postrežen s sojino omako. »Ajme meni«, pravijo Dalmatinci, ko je nekaj zares dobro. …

Več si lahko preberete v 195. št. revije Val navtika.