Zgodovinska in literarna vrednost

Zgodovinska in literarna vrednost

Knjiga Franca Želeta

Letos mineva 100 let od začetka štirih let vojne, ki so zahtevala 37 milijonov žrtev. V spomin nanje; na 1. svetovno vojno, je Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran 21. novembra v sodelovanju z Mestno knjižnico Piran in nami, Val navtiko, organiziral predstavitev knjige Mornar, pustolovec, kitolovec. Za njen izid je zaslužna Flory Banovec; 15 let dela je bilo potrebnih, da je po kronološkem redu zbrala in izdala ohranjene rokopise – spomine svojega nonota, primorskega Slovenca Franca Želeta, ki se je rodil tik ob koncu 19. stoletja in živel v enem izmed najtemnejših obdobij v vsej človeški zgodovini. Skoraj neresnična se zdi avtobiografska zgodba tega klenega Slovenca, katerega strast do življenja, družine in domovine ga je vedno znova dvigovala na površje. Obiskovalci dogodka so si lahko ogledali tudi originalni posnetek brodoloma elitne bojne ladje Szent Istvan, katere potop pred otokom Premuda je preživel tudi mornar Franc. »Vsakič znova, ko gledam posnetke te umirajoče ladje, ponos avstro-ogrske mornarice, ki jo je potopil italijanski torpedni čoln, se mi orosijo oči. Ker vem, da je bil eden izmed teh mornarjev, ki iz potapljajoče se ladje skačejo v morje in se bojujejo za življenje, tudi moj nono,« je dejala njegova vnukinja in nadaljevala: »Vesela sem, da je izdana ta knjiga. Tega bi bil vesel moj nono-Franc, moj oče-Franci in tega je vesel tudi moj brat-Franjo, ki je danes z nami.«

Zaradi izvirnosti zapisane besede tega izredno izobraženega in razgledanega človeka,  zaradi opisa razvoja dogodkov v za Slovence burnem času, je delo Mornar, pustolovec, kitolovec izrednega pomena;  knjiga za Slovence nima samo velike literarne vrednosti, temveč tudi veliko zgodovinsko vrednost. Taka je bila tudi sklepna misel vseh govornikov, med drugim tudi dveh strokovnjakinj iz svojega področja – Bogdane Marinac, muzejske svetovalke in kustosinje za etnologijo v Pomorskem muzeju »Sergej Mašera« Piran ter Ksenije Petaros Kmetec, bibliotekarke iz Mestne knjižnice Piran. Veseli nas, da so se dogodka udeležile tudi številne staroste slovenskih morjeplovcev.

Zanimivi deli osebnih predmetov Franca Želeta so bili na dogodku tudi na ogled in bodo v Pomorskem muzeju »Sergej Mašera« Piran na razstavi še nekaj časa. Še en razlog več, da si ogledate ta prekrasen hram naše pomorske dediščine!