Ženske Oceana

Ženske Oceana

Val 133

Ženska delfin

AVTOR Dejan Ogrinec

Riba ali ženska? Ali morda od obojega nekaj na pol? In če verjamemo v sirene, potem lahko posumimo v vsaj eno resnično sireno med nami. Težko je ne spregledati dejstva, da je Tanya Streeter, ki je že nekaj let velika zvezda potapljaške scene, tako drugačna in posebna, da lahko hitro pomislimo, da se je v resnici pojavila med nami kot ena od bajeslovnih siren.

Dolgolasa in atraktivna plavolaska Tanya, sicer Angležinja, se je rodila na Velikem Kajmanu na Kajmanskih otokih in hodila v Angliji v ekskluzivno in elitno šolo Roedean. V potapljaški sceni je že poznana kot izjemna osebnost in je letos stara 35 let. Že nekaj let živi v Austinu v Teksasu, kjer je poročena s Paulom Streeterjem, ki je obenem tudi njen menedžer.

Še najbolj zanimivo je to, da v športu, ki načeloma velja za moškega, lahko sploh nastopa neka ženska in to celo kot junakinja. In kako to, da se v zadnjem času, ko se govori o legendah potapljanja in to celo v kraljevski disciplini potapljanja – ekstremni potop na dah, kjer so bili vrsto let izključni junaki in rekorderji le moški, omenja poleg imena Pelizzari in Pipin, in morda še koga, tudi njeno ime? Ja, res je. Gre skoraj za čudež. Morda meji že na znanstveno fantastiko, tako je poseben ta čudež. Vsaj v očeh njenih moških kolegov.

Drugače hodi v redno službo, trenira dvakrat na dan, petkrat tedensko plava in na dah preplava mirno vsaj 100 metrov pod vodo. Dah drži nekje 6 minut, kar niti ni tako pretresljivo za svet potapljanja in si želi, da bi postavila absolutne rekorde v vseh petih disciplinah. Zadnja leta predvsem opozarja ljudi po svetu preko televizijskih oddaj (Animal Planet) ali nastopov v televizijskih šovih na potrebo po bolj čistih oceanih, posnela je tudi serijo čudovitih filmov z angleško BBC2 o kitih, morskih psih in drugem morskem življu, saj je velika zagovornica društva za kite in delfine. Bo njena pot tista prava, da nekdo že končno pride med delfine?