Zemlja je postala še manjša

Zemlja je postala še manjša

Val 148

Groupama 3 je nova nosilka trofeje Julesa Verna

AVTOR Andraž Mihelin
FOTO Grupama

Še ne tako davno, natančneje leta 1968, je obseg Zemlje, merjen s plovilom, gnanim na veter, znašal spoštljivih 313 dni. Ko so se leta 1993 merjenja začeli lotevati veliki večtrupci, vodeni z vizijo Bruna Peyrona, se je obseg skrčil na vrednost, ki jo je v svojem romanu napovedal Jules Verne in rekord je tako dobil ime. Le petnajst let po tem, ko je rekord dobil ime, pa je posadka zelene triglave zveri, ki za razliko od srednjeveških zmajev sliši na ime francoske banke/zavarovalnice Groupama, Zemlji zopet vzela mero. Ta po novem znaša neverjetnih 48 dni in drobiž, kar pomeni, da je 10 hrabrih mož 28.000 milj dolgo pot (kar 7.000 milj daljšo od najkrajše možne) prejadralo s 24,6 vozla povprečne hitrosti! Kdo je tukaj nor?

Zelena barva ob divjih obalah Bretanje, kjer se je pred šestimi leti rodila Groupama 3, tako kot zajci ali ženske prinaša nesrečo. Ali ta vraža izvira iz barve plesni, ki je v časih zgodnjih odkrivanj načenjala za preživetje odločilne zaloge sadja, ali iz njenega iritirajočega učinka na bogove morja, v resnici niti ni tako pomembno.

Kar je zanimivo je, da ta »nesrečna« barva spremlja Groupamine trimarane in francoskega »wunderkinda« Francka Cammasa že od trimarana številka 1, s katerim je prevladoval Grand prix 18-metrskih trimaranov razreda ORMA60. Evolucija številke 1, izvirno poimenovana številka 2, je zaradi superiorne kombinacije posadke in jadrnice uničila ta brez dvoma najbolj spektakularen svetovni jadralski razred. Konkurenčne ekipe so le težko prepričale svoje sponzorje, da vložijo milijone evrov za boj za drugo mesto.

In prav prekletstvo zelene barve se je večkrat pojavilo v pogovorih med bolj tradicionalnimi jadralci, ki so spremljali rekordno plovbo.

Po dveh neuspešnih naskokih je tretja rekordna vožnja Groupame 3 praktično do samega konca bila prisiljena v velike obvoze območij premočnega ali prešibkega vetra. Kot da bi nekdo od posadke odvezal Eolovo vrečo vetrov. Navijači smo se že spraševali, ali ne bi bilo vseeno boljše, da bi jadrnica svojo zeleno opravo zamenjala za kakšno morskim božanstvom bolj ljubo barvo.