Združitev italijanske in francoske ikone – Vespa 946 Christian Dior

Združitev italijanske in francoske ikone – Vespa 946 Christian Dior

Val 250

Pisalo se je leto 1946, ko se je rodila Vespa in debitirala na cestah opustošene Evrope. Skupaj s porušenim svetom je vozila po poti ustvarjalnosti in želje po prenovi. Danes, po 74 letih in 18 milijonih prodanih skuterjih, je Vespa globalna referenca za slog, eleganco in tehnologijo. Splošno znana in priljubljena blagovna znamka z več kot milijon in pol proizvedenimi vozili v zadnjem desetletju doživlja eno najbolj dinamičnih obdobij svojega obstoja.

Leto 1946 je bilo tudi leto rojstva še ene velike blagovne znamke: Christian Dior. Pariško modno hišo je prav tako naprej gnal duh nove, svetle in kreativne vizije sveta.
Dolga je bila pot do združitve, pa vendarle se je zgodila: srci Vespe in Diorja utripata za Vespo 946 Christian Dior. Gre za prototip motocikla MP6, proizvedenega leta 1946, plemenitijo pa ga detajli obeh ikon.

Italijani so prispevali svojo rokodelsko spretnost, kolekcija izstopa z detajli, kot so krmilo, ki ima obloge prišite z iglo in sukancem, in aluminijastimi deli, ki so eden za drugim nameščeni ročno; postopki bolj spominjajo na atelje visoke mode kot na proizvodno linijo. Gre torej za model, izdelan s pomočjo človeških veščin, gre za poveličevanje ročnega dela kot najdragocenejše italijanske obrti.
Sodoben štiritakten 125-kubični motor skuterja razkriva smeri razvoja motorjev prihodnosti, za katere je značilna manjša poraba goriva in občutno zmanjšanje emisij plinov in hrupa.
Hiša Christian Dior je prispevala ekskluzivne barve, zlata barva je tista, ki daje poudarek zaključnim potezam. Sedež je iz modrega usnja, pod njim je logo Christiana Diorja, ki ga je na skuterju moč videti še na različnih mestih.

“Vespa je povezana s svobodo gibanja po mestu, kot v filmu Rimske počitnice (1953), ko se je Audrey Hepburn, priklenjena na Gregoryja Pecka, na Vespi za vedno vtisnila v naš kolektivni spomin,” je dejala Maria Grazia Chiuri, kreativna direktorica pri Diorju, medtem ko je Michele Colaninno, generalni direktor skupine Immsi in Piaggio povedal: ”V teh čudnih časih je čudovito, da lahko sanjamo o skupni boljši prihodnosti.”

www.pvg.si