ZAR 75

ZAR 75

Val 166

fetiš

AVTOR Marko Čurin
FOTO Marko Čurin

Ko omenim ime ZAR, je vsakomur, ki se količkaj spozna na gumenjake, takoj jasno, za kakšen segment plovila gre. Ne kotirajo zastonj najvišje med serijskimi gumenjaki. Paleta modelov sega od 4,3 do 9,7 metra dolžine s kabinami ali brez. Skupno vsem modelom je zalomljeno poliestrsko dno, črno-beli tubusi in resnično veliko prostora.

Filozofija je zelo preprosta: najboljše plovne lastnosti vsakega modela in čim večji izkoristek notranjega prostora ter čim manjša teža. To jim v popolnosti uspeva. Vsak model, ki ga predstavijo, je najprej testiran v bazenu v merilu 1:19, nato pa izdelajo kalup. Posebnost testiranja prvega odlitka je ta, da ga opremijo s primernim motorjem in brez tubusov preizkušajo na morju. Rezultate skrbno preučijo in šele po tem dodajo hypalonske tubuse. Vse kaže na to, da je čoln res nekaj posebnega, saj lahko pluje brez podpore tubusov. To je še kako pomembno pri nesrečah na morju in pretrganju tubusa.

Čoln je lep na pogled in zelo dobro pluje. Ta moč motorja je bila prava izbira. Ne morem se spomniti, ali imam sploh kakšno zamero. Če sem malo pikolovski, bi iz te hvale izvzel le varnostni lok, ki bi lahko bil za moje oči iz belega poliestra, saj bi se lepo vklopil v celoten izgled čolna. A pustimo to ob strani, saj to je le moja majhna kaprica. Mogoče bi si zaželel le bolj razburkanega morja, da ga preizkusim še po tej strani. A verjamem na besedo izdelovalcu: »Zar je najprej odličen izdelek, zelo dobro pluje v vseh razmerah, je pa za lastnike s posebnim okusom, ki so po naravi fetišisti«.