Zapisani v Guinessovo knjigo rekordov – 2.del

Zapisani v Guinessovo knjigo rekordov – 2.del

Val 187

Presežki med morskimi organizmi

Je bilo bitje, ki ste ga ujeli na svoj trnek dolgo več kot 55 m? Je imelo več kot 6 oči, morda preseglo težo 160 ton ali priddrvelo mimo vas z magično hitrostjo nad 109 km/h? Potem imate vsekakor v svojih rokah žival, ki je vredna zabeležke v Guinessovo knjigo rekordov!

Največja in najnevarnejša plenilska riba je beli morski volk (Carcharodon carcharias). Povprečen odrasli predstavnik te vrste je dolg od 4,3 do 4,6 metra in tehta do 770 kg. Plen preseneti s spodnje strani, nanj »pridrvi« kot torpedo s hitrostjo 70 km/h. …

Za najhitrejšo ribo s hitrostjo 109 km/h velja pacifiška pahljačasta mečarica (Istiophorus platypterus).

Najdaljša žival je dolga več kot 55 metrov. Naplavilo jo je leta 1864 na britansko obalo v Fifu. Ne gre za sinjega kita, temveč za dolgega nitkarja (Lineus longissimus), vrsto črva, ki naseljujejo plitvine Severnega morja.

Najtežja morska zvezda je tehtala 6 kg, najdena je bila leta 1969 v Novi Kaledoniji in je vrste Thromidia catalai.

Najstarejša morska voda je voda na dnu 3.800 m globokega Kanadskega bazena, ki ni bila premešana že več tisočletij. Kanadski bazen se nahaja severno od Kanade in Aljaske, s Tihim oceanom ga povezuje 70 m globoka Beringova ožina, pred vplivom  Atlantskega oceana pa ga ščitijo visoki podmorski grebeni.

Najvišja izmerjena  temperatura v oceanu znaša 464°C. Do tega podatka so prišli leta 2008 senzorji na daljinsko upravljanem robotu in sicer ob izbruhu podvodnega gejzirja na 3000 m globokem dnu Srednjeatlantskega grebena.

Več si lahko preberete v 187. št. revije Val navtika.