Žan Luka Zelko na finalu svetovnega pokala v jadranju

Žan Luka Zelko na finalu svetovnega pokala v jadranju

Val221

V španskem Santanderju, ki je leta 2014 gostil svetovno prvenstvo olimpijskih razredov, je med 4. in 11. junijem potekalo finale letošnjega svetovnega pokala v jadranju. Slovenske barve je med najboljšimi jadralkami in jadralci olimpijskega jadranja zastopal Žan Luka Zelko (Društvo Maraktiv Maribor) v razredu laser, drugi slovenski jadralci pa se zaradi poškodb ali drugih obveznosti vabilu niso mogli odzvati.

Mariborčan Žan Luka Zelko se je v močni konkurenci razreda laser, kjer so nastopili tudi dvakratni svetovni prvak Britanec Nick Thompson in dobitnika olimpijskih medalj Hrvat Tonči Stipanović in Ciprčan Pavlos Kontides, dobro znašel. V desetih odjadranih plovih je finale svetovnega pokala zaključil na 21. mestu. Zadovoljen je potegnil črto pod svojim nastopom na finalu: »Santander je bila zelo zahtevna regata, saj sem se na njej boril proti najboljšim na svetu. Regata je bila zahtevna tudi zaradi vetrovnih razmer, saj smo imeli vsak dan močan veter, ki je konstantno obračal. V posameznih plovih sem se znašel odlično in se boril za prvo deseterico, v določenih pogojih pa sem trpel. S končnim 21. mestom sem zadovoljen, seveda pa si želim še boljši rezultat.« Razkril nam je tudi načrte za nadaljevanje sezone: »Sedaj nas čakata še dva meseca priprav pred svetovnim prvenstvom v Splitu.«

Zmage v razredu laser se je na koncu  veselil Francoz Jean Baptiste Bernaz, drugo mesto je osvojil Nemec Philipp Buhl, tretje pa Američan Charlie Buckingham.