Zamenjava pleksi stekel v oknih

Zamenjava pleksi stekel v oknih

Val 163
AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Vprašanje:

Znanec mi je potožil, da so njegova stranska okna na kabini barke že povsem spraskana oziroma „pajčevinasta“ in se skozi njih komaj kaj vidi. Je že razmišljal, da bi okna zamenjal, ne ve pa, ali je možna tudi menjava stekel glede na to, da so zalepljena z nekim močnim lepilom. Okna so stara okoli 20 let, narejena so v Sloveniji pri g. Kralju.

Odgovor:

Glede na prve informacije sem ocenil, da je okna škoda zamenjevati. Gre namreč za zelo močne in trdne okvirje iz izdelave g. Kralja. Ker se sam imel na zlogi še nekaj pleksija, se mu predlagal, da okna odstrani, odprtine zapre z močnim PVC in prav tako močnim lepilnim trakom in v roku enega tedna bova skupaj zamenjala pleksi steklo. Tako se je tudi zgodilo.

No, komur se tega ne da delati, lahko tudi okna odnese h kakšnemu mojstru, vendar bo cena popravila bistveno višja, vključeno bo tudi odstranjevanje starega pleksija in čiščenje okvirjev. Vendar je to vaša odločitev. Ali zmorete sami to opravilo, pa presodite po opisu in fotografijah v nadaljevanju.

Prvo, kar je treba narediti, je nakup potrebnega pleksija. To naredite lahko na več načinov. Nakup pri izdelovalcu Akripol Trebnje priporočam predvsem, če zamenjujete več oken in še kaj drugega, ter boste uporabili vsaj eno ploščo. Lahko namreč naročite pleksi s posebej veliko UV odpornostjo, pa tudi razrežejo vam ga po meri. Če pa imate samo nekaj oken, poiščite najbližjega mojstra in vam bo to uredil. Kakor koli že, priporočam, da razrez pleksija napravi mojster, ki ima ustrezno orodje; najboljši je računalniško vodeni rezkar. Lahko sicer tudi sami poskusite z domačim ročnim nadrezkarjem, vendar morate biti zelo vešči dela z njim in previdni, še posebej v okroglinah. Zaradi tega sem se jaz tudi odločil, naj pleksi obdela mojster, sam pa bom opravil preostalo delo.

Potrebno orodje (če je pleksi že obdelan):

–        olfa nož,

–        brusni papir,

–        manjša žična krtačka,

–        močno topilo (nitro, triklor …),

–        ličarski trak,

–        lepilno-tesnilna masa s pištolo,

–        primer – predpremaz za tesnilno maso,

–        čistilo za tesnilno maso,

–        primeren prostor.