Zaključna regata svetovnega pokala za 470: Mrakova in Macarolova četrti

Zaključna regata svetovnega pokala za 470: Mrakova in Macarolova četrti

Val 230

V Marseillu na francoski obali se je ta teden odvijala še zadnja regata svetovnega pokala za olimpijske razrede v letošnji sezoni. V ženskem olimpijskem dvosedu 470 sta nastopili tudi naši Tina Mrak in Veronika Macarol (JK Pirat), aktualni evropski prvakinji, in s 57 točkami končali na 4. mestu. 

Prva regata svetovnega pokala za sezono 2018 se je odvila že lani oktobra v japonskem Gamagoriju, ki bo tudi prizorišče plovov na olimpijskih igrah leta 2020. Mrakova in Macarolova sta bili tam osmi. Naslednja regata, ta že v letošnjem letu, je bila januarja v Miamiju (spomnimo, naši dekleti sta tam zmagali), tretja nedavno v Hyeresu (peto mesto) in zadnja tokratna v Marseillu. V finalni regati je jadralo najboljših 20 posadk, ki so si mesto izborile z rezultati v prejšnjih treh regatah.

 Regatni teden se je s 13. in 17. mestom za naši dekleti začel nekoliko slabše od pričakovanj, a sta v nadaljevanju dobro jadrali in se redno uvrščali med deseterico, pet regat pa končali med najboljšimi petimi v konkurenci 20 posadk. Po petih dneh in pred zadnjim, finalnim dnevom, je Veronika Macarol takole strnila vtise: “Jutri naju čaka še zadnja regata za medalje z desetimi najboljšimi posadkami. Celoten teden regat je prevladoval bolj šibak veter okoli 10 vozlov. Pogoji so bili zelo zahtevni. Veter je obračal za več stopinj in nihal v jakosti. Le zadnja dva dneva regat, vključno z današnjim, sva čutili na jadrnici boljšo hitrost tako v orco kot v krmo. Prve dni nisva najboljše odvozili, skozi teden pa napredovali.”

 V zaključno regato za medalje sta odjadrali s skupnega četrtega mesta z možnostjo za uvrstitev na stopničke, a je bila ta zaradi preveč nestabilnega vetra že v prvi stranici v veter prekinjena, obveljali pa so rezultati pred zaključno regato.Tina Mrak: “Teden jadranja v Marseillu je bil zelo naporen, prevladovali so pogoji z vetrom med osmimi in dvanajstimi vozli, kar so konec koncev zelo lepi pogoji. Vendar sva prvi dan začeli nekoliko bolj pasivno, s slabšim jadranjem, potem pa v naslednjih dneh popravili napake in se povzpenjali po lestvici, tako da sva lahko na koncu kar zadovoljni s prikazanim.” Veronika Macarol dodaja: “V današnjo regato za medalje sva startali s četrtega mesta. Start smo imeli predviden za ob dveh, a je bil zaradi nestabilnega vetra prestavljen na pozno popoldne. Na morje sva odšli zelo optimistični, tudi zelo dobro startali, a so nam na sredi orce regato prekinili. Bili sva kar v ospredju, tako da škoda, da se to ni dobro izpeljalo. Tokrat nisva imeli dosti sreče, resda sva bili z vsemi posadkami zelo blizu s točkami, lahko bi tudi izgubili, ampak mislim, da bi bilo dosti lepše odjadrati regato za medalje z borbo, kot pa da nismo mogli izpeljati plova.”

 Zmagala je britanska posadka Mills / Mcintyre (24 točk), drugi sta bili Španki Mas Depares / Cantero Reina (32 točk) in tretji Italijanki Berta / Caruso (54,7 točk).

 Naslednja regata za naši dekleti bo svetovno prvenstvo v danskem Aarhusu, kjer se bodo jadralci že potegovali za prve olimpijske norme.