Zadnji Volvo Ocean Race v številkah

Zadnji Volvo Ocean Race v številkah

Val 236
AVTOR Jakica Jesih
FOTO Volvo Ocean Race
Leg 4 from Melbourne to Hong Kong. Start day. 02 January, 2018. Photo by Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race

Medtem ko se novi lastniki (daleč od oči javnosti) ukvarjajo z novostmi regate, ki smo jo doslej poznali kot Volvo Ocean Race, pa je zadnja, s startom v španskem Alicanteju oktobra 2017 in ciljem junija lani v nizozemskem Haagu, dobila svoj epilog tudi v številkah. Impresivni so predvsem medijski rekordi in tisto z vode, kar ne preseneča: slednje lahko vsaj delno pripišemo dejstvu, da se je že drugič jadralo z enakimi, monotipnimi jadrnicami, ki jih večina udeleženih jadralcev zdaj že dobro pozna. Za medijske pa lahko najbrž v veliki meri pripišemo zasluge izjemni priljubljenosti in dostopnosti družabnih omrežij ter digitalnih medijev na splošno.

Rekordi z vode

Po preplutih 45 tisoč miljah okoli sveta so bile v igri za skupno lovoriko tokrat kar tri ekipe: Team MAPFRE, Team Brunel in Dongfeng Race Team, ki je pod vodstvom francoskega skiperja Charlesa Caudrelierja v zadnjih minutah pred ciljem v Haagu potegnil drzno potezo na vse ali nič in zmagal. V 45-letni zgodovini regate se še ni zgodilo, da bi po 126 dneh na vodi prve tri ekipe ločilo zgolj 16 minut.

V zadnji regati je nastopilo največ deklet doslej, 23. Tri od njih so bile v posadki zmagovalnega Dongfenga, s čimer so postale prve ženske, ki so kadarkoli zmagale na Volvo Ocean Raceu…

Več o rekordih iz VOR si lahko preberete v februarski izdaji revije Val navtika 236.