Začenja se poletje

Začenja se poletje

Val 149
AVTOR Tine Slabe
FOTO arhiv TS

Temperature so že vse bolj poletne in veliko ljudi vleče na morje. Sam izkoristim vsak vetrič za trening in v prihodnjih dneh naj bi dokončno zbral vso opremo za letošnjo sezono. Motivacije ne manjka, časa pa.

V letošnjo sezono se bom pognal nekoliko drugače kot doslej, saj bom prvič poleg tekmovanj vključen tudi v poslovni del windsrfarskega sveta. Zavedam se dejstva, da moja tekmovalna kariera ne bo neskončna, svetovna gospodarska kriza tudi ni naklonjena moji športni poti in prav zato moram poskrbeti za svojo prihodnost.

Tako sem se letos lotil treh projektov: šole jadranja na deski, spletne trgovine z opremo in mednarodne prodaje vrhunskih jamborov.

Sedaj, ko je vse še na začetku, zahtevajo vsi projekti ogromno časa, ki ga karseda najbolj usklajujem s treningi. Za vse tiste, ki bi se radi naučili jadrati na deski tu blizu in hitro, bo v sredini maja svoja vrata odprla šola jadranja na deski Windsurf Point.si (www.windsurfpoint.si). V njej se bodo pod nadzorom kvalificiranih učiteljev naučili prvih korakov na deski ali pa le nadgradili svoje znanje. Lahko pa je šola tudi odlična destinacija za aktivne izlete. Za vse tiste, ki se bodo navdušili ali pa so že navdušeni jadralci na deski pa, že deluje spletna stran trgovine Recharge (www.recharge.si), a je za zdaj še v beta različici, kar pomeni, da še ni v celoti dokončana. Na spletni strani bodo kupci v bližnji prihodnosti lahko kupili prav vse potrebno za jadranje na deski, pogledali pa bodo lahko tudi vremenske napovedi, prebirali novice in počeli še marsikaj.

Nekoliko večji projekt pa je zgodba Carbon tech (www.carbontech.si). Gre za vrhunske jambore, ki jih sam uporabljam na tekmah svetovnega pokala že dve sezoni. Skupaj s Sašom Jančigajem, ki jambore izdeluje že vrsto let, sva razvila serijo jamborov zares vrhunskih lastnosti. Čeprav sem sam vedel, da so njihove lastnosti dobre, se jih nisem upal promovirati, vse dokler nisem dobil potrditve še s strani drugih tekmovalcev. Produkte so testirali nekateri najboljši svetovni jadralci na deski in dobila sva nadpovprečne povratne informacije. Od takrat naprej sem prepričan, da so jamborji Carbon tech eni najboljših na svetu – če ne morda najboljši. Njihova glavna prednost je, da so ročno izdelani, zato pa je možnost zloma skoraj izničena. Visokokakovostni material pa zagotavlja najboljšo odzivnost. Krivulja jambora pa je domala prilagojena vsakemu izdelovalcu jader posebej in vsakemu jadralcu posebej – torej kupec dobi, kar bo zanj najboljše.

Seveda pa poleg omenjenih projektov ne zanemarjam svoje športne poti. Tako poskušam vsako uro vetra prebiti na morju in vsako prosto uro kondicijsko trenirati. Obdobje ni lahko, a če finančnih sponzorjev ni več ali skoraj ni več, bom za svoj športni cilj zaslužil sam.

Minuli konec tedna sem tako odpotoval na jug Francije, kjer sem sodil prvo letošnjo tekmo evropskega pokala v prostem slogu. Na tekmo je bilo prijavljeno zelo veliko novincev, kar je seveda zelo spodbudno, saj pomeni, da je v windsrfingu veliko podmladka, kar pa zagotavlja svetlejšo prihodnost. Skozi vse zgoraj omenjene projekte se bom tudi sam trudil ustvariti nov, svež podmladek v slovenskem prostoru.

Za konec pa bi dodal še stavek o premieri Cape Horn, ki je v ljubljanskem kinu Vič odlično uspela. Polna dvorana si je z velikimi pričakovanji ogledala dokumentarni film in menim, da so bili prav vsi gledalci navdušeni. Vse tiste, ki bi si radi film ogledali, pa niste uspeli priti ali ste bili prepozni za vstopnice, vabim na »Summer opening« 22. in 23. maja v Žusterno pri Kopru. Poleg tekmovanj in druženja vseh windsrfarskih navdušencev, bomo v soboto, 22. maja zvečer ponovno predvajali dokumentarni film z naslovom Cape Horn.