Z laserjem od Ankarana do Albanije in nazaj

Z laserjem od Ankarana do Albanije in nazaj

Val 167

Igor Stropnik

AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec

Jadralec in avanturist Igor Stropnik je prišel v javnost, ko mu je uspelo v 36 dneh prejadrati od Ankarana do Albanije in nazaj. Podvig ne bi bil nič posebnega, če se Igor ne bi odpravil na 2.000 kilometrov dolgo morsko pot z dobre 4 metre dolgo jadrnico tipa laser 2. S seboj je imel le nekaj oblačil, točno odmerjeno količino hrane in 25-litrsko posodo za vodo.

Igor ni jadralec začetnik, ampak ima kot skiper za seboj kar nekaj prejadranih morskih milj po Jadranu, Sredozemlju in celo Tihem oceanu.

Jadranje, potapljanje in bivakiranje v gorah so aktivnosti, s katerimi se Igor srečuje že praktično vse svoje življenje. Veseli se vsakega trenutka prostega časa, ki ga preživi v naravi. Po uspešno končanem študiju na Fakulteti za šport, kjer je zagovarjal diplomsko delo »Učenja jadranja odraslih na jadrnicah z balastno kobilico«, se je odpravil na jadralski podvig brez primere: sam prepluti z jadrnico od Slovenije do Albanije in nazaj, oprt samo na lastno znanje in izkušnje, brez elektronskih naprav. Edini sopotnik je bila profesionalna podvodna kamera, s katero je zabeležil vsa dogajanja na morju in kopnem.

Kdaj si začel jadrati in kako stara je ljubezen do morja?

Že v ranem otroštvu sem poletja preživljal pri babici na morju ali s starši na Elanovi jadrnici express. Ampak jadranje je bilo tedaj bolj podobno igri in zabavi, kot pa pravemu tekmovanju. Pri 12 letih so mi v klubu posodili laserja in takrat sem se začel ukvarjati z jadranjem, a najprej bolj rekreativno, vse dokler nisva začela s prijateljem jadrati na dvosedu 470. Potem sem leta 2005 kupil prvega laserja in se za nekaj dni odpravil kampirat po Jadranu. To sem pozneje večkrat ponovil. Prevzelo me je veličastno potepanje po neobljudenih otokih z majhno jadrnico, ki pa je bila že takrat prirejena za potovanja. Želel sem dokazati sebi in drugim, da je mogoče tudi z majhnimi jadrnicami in brez motorja križariti in uživati v lepoti neokrnjene narave, jadranju in preživljanju na prostem.