Yamaha Yam

Yamaha Yam

AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO arhiv Yamaha Motors

Mediteranski način uporabe plovila narekuje uporabo pomožnega čolna. Brez tega »pomočnika«, ki nas bo pripeljal na obalo iz sidrišča, si praktično ne moremo zamisliti preživljanja prostega časa na plovilu. Moja osebna izkušnja me je izučila, da so vsi otroški čolni, seveda na vesla, neuporabni ali pa se je pri mojem vkrcanju smejalo celo sidrišče. No, kakorkoli, je potrebno, predvsem če imamo lastno plovilo, o ustreznem »sopotniku«, ki bo posadko pripeljal na večerjo do najljubše konobe ali na kopanje v osamljen zaliv, dobro razmisliti.

Ne glede na to, da so številne ladjedelnice v zadnjih letih priredile dimenzij garaž na plovilih le za eno blagovno znamko in en tip pomožnega čolna, ostaja v veliki večini v uporabi klasičen pomožni čoln in zunajkrmni motor. Ali bo električni ali na bencinske hlape, prepuščam odločitev vsakemu posamezniku posebej.

Yamaha in Yam

Pri Yamahi so tudi na tem področju pripravili široko ponudbo zanesljivih in zmogljivih agregatov ter pomožnih čolnov. Pri izbiri agregata za pomožne čolne je treba upoštevati nekaj osnovnih pogojev, med najpomembnejše prav gotovo spadata teža in zanesljivost delovanja, a tudi cene ne gre zanemariti. Od motorjev si želimo še tiho delovanje in zanesljivo odzivnost med plovbo ter pristajanjem tudi takrat, ko bomo imeli na pomožnem čolnu celotno posadko.

Yam

Napihljivi čolni pod blagovno znamko Yam ponujajo kar štiri različice: basic tender, sport, sport tenders in tenders. V kombinaciji z zunajkrmnim motorjem Yamaha so tudi cenovno ugodni, predvsem pa zanesljivi. Primerni so za uporabo kot pomožni čoln na večjih plovilih, lahko jih uporabljamo tudi v kampih ali jih enostavno prevažamo na naše želene lokacije v vozilu. Sestavljanje je enostavno, med modeli pa se lahko odločimo za napihljivo ali trdo dno z lesenimi impregniranimi podnicami. Lahek in kompakten, narejen iz kakovostnih materialov in z držali za prenašanje, bo napihljivi čoln Yam postal vaš zvesti popotnik pri vseh vodnih avanturah.

Pogon manjših nazivnih moči

Yamahine zunajkrmne motorje z notranjim izgorevanjem F 4 B, F 5 A in F 6 C lahko uporabljate na pomožnih čolnih ali za pogon manjših jadrnic oziroma kot drugi, rezervni motor za potrebe ribičije. Zaradi majhne teže in ergonomsko oblikovane ročice za prenos lahko agregat od vozila do čolna enostavno prenašate kar v roki. Eleganten zunanji videz pod pokrovom skriva zalogo moči in vgrajeni rezervoar ter Yamahin sistem vžiga CDI, ki poskrbi za enostaven zagon. Standardne Yamahine lastnosti, kot so zanesljivost, zelo nizka poraba goriva, preprosto upravljanje, nizka raven hrupa in skoraj nezaznavni tresljaji poskrbijo za številne zabavne ure na vodi.

Priročen, lahek in zanesljiv sopotnik

Pri Yamahi so na voljo tudi različni paketi. Zanimiv je paket z najmanjšim zunajkrmnim motorjem F 2,5 A in napihljivi čoln Yam. Čeprav je F 2,5 A Yamahin vstopni model, ga odlikujejo zanesljiva moč, zelo dobra vodljivost in zanesljivo manevriranje. Upravljanje je uporabniku prijazno zaradi preproste uporabe nadzornih sklopov in minimalnih tresljajev. K vsakdanji uporabi, prenašanju in nameščanju na pomožni čoln in nato spet na ograjo plovila pripomore ergonomsko oblikovana ročica za prenos celotnega agregata.