Yamaha Waverunner

Yamaha Waverunner

Val 199
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Mike Jones

Na testiranje novih Yamahinih vodnih skuterjev smo se odpravili z velikimi pričakovanji. Pri omenjenem podjetju so nam namreč obljubili, da bomo okusili nekaj povsem novega, nekaj, kar bo v nas sprožilo nove doživljaje in narisalo nasmeh na našem obrazu.

Adrenalin je naraščal že med potjo, ko smo se podali na triurni let z visoko zmogljivim športnim letalom in se kmalu dvignili na višino 17.500 čevljev (feet). Pred nami je bil zaradi nestabilnega vremena visok kumulonimbus, zaradi česar smo spremenili smer in ga obšli. Zaradi močnega nasprotnega vetra smo morali nekoliko pritisniti na plin in dvigniti višino za dodatnih nekaj 100 čevljev. No, kakor koli že, pot s turbulencami je zagotovila prvo dozo adrenalina, ki se je med testiranji le še stopnjevala.

Waverunner nove generacije

Visokozmogljivi Yamahini modeli so doživeli korenito prenovo in številne izboljšave, med drugim izboljšavo v upravljanju, imenovano RIDE, in lažji ter izpopolnjen trup NanoXcel z novim grafičnim dizajnom, ki pa zagotavlja tudi boljše plovne lastnosti. O novostih smo v Valu že pisali, a naj na kratko spomnimo, da lahko najdrznejši korak pripišemo ročici na levi strani krmila, s katero aktiviramo vzvratno vožnjo. Sistem, imenovan RIDE (Reverse with intuitive Deceleration Electronics), je pri Yamahi absolutna novost in pripomore k hitrejšemu zmanjševanju hitrosti (za 30 odstotkov) in lažjim manevrom pristajanja ob obalo ali plovilo. Nadvse enostaven sistem na desni strani krmila ponuja ročico za plin, na levi pa ročico za vzvratno vožnjo. Z igro prstov na levi in desni roki se lahko vrtimo dobesedno na mestu, prav to pa je bil eden izmed prvih preizkusov, ko smo se novinarji usedli za krmilo novih Yamahinih vodnih skuterjev. Yamahini razvojni inženirji so na predstavitvi poudarili, da leva ročica ni zavora in da je potrebno v primeru nevarnosti vselej odreagirati s krmilom. Tega pravila smo se na testiranjih držali »kot pijanec plota«.

Dih jamajoči pospeški

Prvih nekaj metrov je bilo morda nekoliko zadržanih, ko pa smo ročko plina pri modelu SVHO (Super Vortex High Output Engine) pritisnili do konca, smo skorajda poleteli. Vožnja postane primerljiva jahanju divjega bika in po valovih se dotikaš le še s konicami, vse ostalo pa je nizko letenje nad vodo. …

Več si lahko preberete v 199. št. revije Val navtika.