Yamaha V8 XTO offshore

Yamaha V8 XTO offshore

Val 233
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec

Večer tik pred začetkom navtične razstave v Cannesu je Yamaha razkrila svojo novost med zunajkrmnimi motorji. Yamahin zmogljiv V8 XTO offshore s 425 konjskimi močmi in inovativno tehnologijo je osupnil tudi strokovno javnost. Tehnologija zunajkrmnih motorjev se nenehno razvija in dopolnjuje, a na vsake toliko se zgodi kvantni preskok. Yamaha je s povsem novim V8 XTO offshore naredila prav to in ponudila zunajkrmni agregat brez primere. Kot so dejali pri Yamahi, je razvoj potekal že dlje časa, v sodelovanju z nekaterimi proizvajalci plovil, ki narekujejo trend med plovili, prav tako kot Yamaha med zunajkrmnimi pogonskimi agregati.

Revolucija v evoluciji

Projekt osemvaljnika temelji na povsem novi zasnovi motorja in ni izvedenka predhodnih različic, zato so pri Yamahi na njihov novi produkt izjemno ponosni. Njihov družbeni kando, izraz za življenjsko filozofijo, je tesno povezan s ciljem ponuditi nova doživetja za celotno skupnost. Preprosto povedano: želijo si kupcem ponuditi nekaj novega in izjemnega. Čeprav se sliši preprosto, je v resnici veliko težje narediti. Zato so inženirji pri Yamahi vložili veliko tehnološkega znanja, da bi prišli do produkta, ki bo uporabniku ponudil nove emocije, obenem pa odlično deloval, bil zanesljiv in enostaven za upravljanje. Za kontrolo brutalne moči so namestili popolnoma elektronsko obračanje krmilnega obroča, ki je lahko neposredno povezano z Yamahinim sistemom za upravljanje Helm Master.

Generacija XTO

Pri razvoju motorjev za večje čolne, kjer je potrebna moč, navor in potisk je bilo potrebno najti tudi nekaj novih rešitev. Kratica XTO (Xtreme Thrust Output) pomeni izjemno silo potiska, kar je pogojevalo tudi drugačno dimenzioniranje od nosilcev pa do prenosa moči na propeler. Osrčje tega osemvaljnega motorja sestavlja najnovejša Yamahina tehnologija, vendar brez turbo pihala. V 5,6-litrski volumen osmih valjev, postavljenih pod kotom 60 stopinj, z neposrednim vbrizgavanjem goriva pomaga pet črpalk, ki dvignejo tlak do 200 barov. Tristopenjski sistem za gorivo ima dve ločeni črpalki za gorivo, ki se aktivirata v določenih režimih delovanja. Na ta način oskrba z gorivom ni pod vprašanjem niti pri najvišjih vrtljajih. Sistem je opremljen s spremenljivimi nastavitvami odmične gredi (VCT) in dvojno odmično gredjo v glavi motorja (DOHC). Izbor materialov mora zagotavljati zanesljivost, zato je vsak posamezni del motorja XTO izjemno trpežen…

Več si lahko preberete v št. 233 revije Val navtika