Yamaha: Trivaljni motor TR-1

Yamaha: Trivaljni motor TR-1

AVTOR Julijan Višnjevec

Kar se tiče letošnjih novosti, med najbolj revolucionarne Yamahine dosežke zagotovo spada predstavitev novega, lahkega agregata TR-1 HO, okoli katerega se gradi novo obdobje lažjih in zmogljivih waverunnerjev. Najnovejši Yamahin agregat je odločilno pripomogel k zmanjšanju teže nekaterih modelov vodnih skuterjev, a ne na račun izgube moči. Novi agregati nudijo izjemne možnosti, tudi kar se tiče vleke smučarja, obenem pa imajo boljši izkoristek, kar se odraža pri zmanjšani porabi goriva. Waverunnerji za letošnje leto poleg zmogljivih različic FX predstavljajo še različice za zabavo z oznakama VX in V.

60 let Yamahe
V prejšnjem letu, tj. ob Yamahinem 60-letnem jubileju, so strokovnjaki postavili nove mejnike z novimi motorji in inovativnimi rešitvami, kot so Ride, tehnologija NanoXcel, TR-1 idr. Poleg zmogljivih agregatov s štirimi valji, prostornino 1812 cm3 in s turbo polnilnikom so sedaj v določenih različicah vgrajeni že trivaljni agregati nove generacije TR-1.

TR-1 HO, nov in visoko zmogljiv trivaljni motor
V italijanski Verbaniji je bil predstavljen nov in lažji agregat s tremi valji, manjših dimenzij in z manjšo porabo goriva, vendar še vedno dovolj zmogljiv, da slehernemu uporabniku nariše nasmeh na obraz. Yamahin agregat TR1 s prostornino 1049 cm3 je v primerjavi s starejšim modelom MR 1 s štirimi valji za 40 odstotkov manjši, 25 odstotkov lažji (73 kilogramov), 13 odstotkov zmogljivejši in ima do 20 odstotkov boljši izkoristek. Prednosti se izražajo pri zmanjšani porabi goriva, odličnem upravljanju in okretnosti. …

Več si lahko preberete v 206. št. revije Val navtika.