Yamaha – Pogon za pomožne in manjše čolne

Yamaha – Pogon za pomožne in manjše čolne

Val212
AVTOR Julijan Višnjevec

Če smo včasih bili vajeni, da je še kdo veslal s celo posadko na obalo z majhnim pomožnim čolnom, so danes taki primeri vse redkejši. K temu poleg višjega standarda opreme plovil pripomore tudi široka ponudba manjših pogonskih agregatov manjših nazivnih moči z motorji z notranjim izgorevanjem in električnim pogonom. Pri Yamahi so tudi v tem segmentu prisotni s široko ponudbo zanesljivih in zmogljivih agregatov za skoraj vsak čoln in »žep«.

Za večje in manjše čolne ter pogon manjših športnih jadrnic je pri izboru motorja nižjih nazivnih moči pomembnih nekaj osnovnih meril. Med prve pogoje zagotovo spadata teža in zanesljivost delovanja. Tudi cena ni zanemarljiva, pomembni pa so še kompaktnost, tiho delovanje in zanesljivo manevriranje tudi takrat, ko bo na čoln vkrcana celotna posadka.

Odlična kombinacija F2,5 in napihljiv čoln Yam
Ena izmed možnosti v široki Yamahini ponudbi je kombinacija napihljivega čolna Yam in zanesljiva moč štiritaktnega zunajkrmnega motorja F2,5. Najmanjšega Yamahinega predstavnika odlikujeta predvsem zelo dobra vodljivost in zanesljivo manevriranje. Uporabniku prijazno rokovanje je na račun preproste uporabe kontrolnih sklopov in minimalnih tresljajev. K vsakdanji uporabi, prenašanju in nameščanju na pomožni čoln in nato spet na ograjo plovila pripomore ergonomsko oblikovana ročica za prenos celotnega agregata.

Priročen, lahek in zanesljiv sopotnik
Yamahine zunajkrmne motorje z notranjim izgorevanjem F4, F5 in F6 lahko uporabljate na pomožnih čolnih ali za pogon manjših jadrnic in manjših čolnov. Zaradi svoje majhne teže in ergonomsko oblikovane ročice za prenos lahko agregat enostavno prenašate kar v roki od vozila do svojega čolna. Prednosti kompaktnih, zmogljivih zunajkrmnih motorjev so prepoznali tudi strastni ribiči, ki potrebujejo tih in zanesljiv izvenkrmni motor za dolge ure ribolova. Eleganten zunanji videz »skriva« pod pokrovom ustrezno moč, vgrajeni rezervoar in Yamahin sistem vžiga CDI, ki poskrbi za enostaven zagon. Standardne Yamahine lastnosti, kot so zanesljivost, zelo nizka poraba goriva, preprosto upravljanje in nizka raven hrupa ter skoraj nezaznavni tresljaji, poskrbijo za številne zabavne ure na vodi.

Yamahini električni zunajkrmni motorji
Kot alternativa motorjem z notranjim izgorevanjem pri Yamahi ponujajo zunajkrmne motorje na električni pogon manjših nazivnih moči. …

Več si lahko preberete v 212. št. revije Val navtika.