Yamaha F80D in F100F

Yamaha F80D in F100F

AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Yamaha Motors

Pri svetovnih ladjedelnicah so vedno bolj zaželeni zunajkrmni motorji. Sedaj je že jasno, da to ni le trend, temveč so se številne ladjedelnice odločile za različice plovil, kjer so na krmnem zrcalu zunajkrmni motorji. Nekatere od prednosti zunajkrmnega pogonskega agregata so zagotovo: v manjši teži, večji zmogljivosti, lažjem vzdrževanju, tihem delovanju, okolju so prijaznejši itn. Novi Yamahi F 80 D in F 100 F imata vse te lastnosti in še mnogo več.

 

Zdaj je še lažji, tišji in zmogljivejši F 80 D

Yamahini inženirji stremijo k nenehnemu razvoju, zato so na trg poslali nov, bolj zmogljiv zunajkrmni motor F 80 D. Nova najnaprednejša generacija motorjev je še zmogljivejša in s svojo tehnologijo 4-taktnih motorjev pripomore k čistejšemu okolju ter večjemu zadovoljstvu kupcev po celem svetu. F 80 D tako kot F 100 F spadata med najbolj vsestransko zmogljive agregate za širok nabor plovil, od napihljivih čolnov vse do tistih, izdelanih iz stekloplastike ali aluminija. Široka uporaba ju uvršča med lahke in zmogljive motorje za čolne, namenjene zabavi na vodi, ribolovu ali celo daljšim dnevnim plovbam. Nova različica F 80 D zagotavlja še več moči in hitrejše pospeške, obenem pa je to kompakten in zanesljiv sopotnik na vseh vodnih poteh.

Yamahina inovativna zasnova je hkrati tudi izjemno zanesljiva. Najnovejši model F 80 je zdaj še lažji, njegove pristne zmogljivosti, tekoče pospeševanje in varčno porabo pa je skoraj nemogoče preseči.

F 100 F je tehnologija prihodnosti že danes

Yamaha F 80 D in F 100 F se ponašata s 4-taktno tehnologijo in 16-ventilskim motorjem z enojno odmično gredjo v glavi motorja (SOHC), ki skupaj z naprednimi sesalnimi in izpušnimi sistemi omogoča hitro pospeševanje. Yamahin edinstveni sistem z večtočkovnim elektronskim vbrizgavanjem goriva usmerja pretok zraka na vse štiri valje in ga v sunkih pošilja vbrizgalnikom sistema EFI. Tako se omogoči izjemno natančno dovajanje zraka, ki ustreza zahtevam voznika plovila in pogojem izgorevanja.

 Podatki in merilniki

Motor F 80 je združljiv z Yamahinimi digitalnimi mrežnimi merilniki (6Y8/6YC), ki posredujejo podatke za boljše delovanje in učinkovitost motorja. Sem sodita večfunkcijski merilec vrtljajev, ki prikazuje število vrtljajev motorja, delovne ure, kot trima, tlak olja, opozorilne luči in nastavljivo število vrtljajev motorja, ter merilnik za hitrost/porabo goriva s podatki o hitrosti, količini goriva v rezervoarju in podatki o varčevanju z gorivom.

 Kompakten in zanesljiv F 100 F

Nova različica F 100 F zagotavlja še več moči in hitrejše pospeške, obenem pa je to kompaktnejši in zanesljiv sopotnik na vseh vodnih poteh. Yamahini inženirji so s spremenjenim izpušnim sistemom, dodatkom sesalnega dušilnika in izboljšano trdnostjo motorne enote dosegli manj tresljajev in tišje delovanje. …

Več si lahko preberete v 225. št. revije Val navtika.