Yamaha F30 & F40

Yamaha F30 & F40

Val 137

Novo v letu 2009

AVTOR Marko Čurin
FOTO Yamaha

Pri japonskem izdelovalcu visokozmogljivih zunajkrmnih motorjev Yamaha so za leto 2009 napovedali prihod dveh novih modelov, ki bosta sestavila celotno njihovo paleto v spodnjem delu. Modela F 30 in F 40, ki se ju bodo razveselili predvsem ribiči in ljubitelji manjših plovil. Kar je najpomembnejše, so skupaj s predstavitvijo obeh modelov predstavili inovativen sistem proti kraji zunajkrmnega motorja.

Pri modelih F30 in F40 gre za trivaljni štiritaktni motor z valji, postavljenimi v vrsto prostornine okoli 750 kubičnih centimetrov. Za mazanje skrbi zmogljiva oljna črpalka, pri vžigu pa izdatno pomaga EFI elektronska podpora. Prenovljena je celotna oblika pokrova motorja, ki se zgleduje po večjih bratih. Dodan je novejši sistem za izpiranje in uporabljeni so lažji materiali.

Verjetno se vas je že večina vprašala, zakaj so pri avtomobilih varnostni sistemi proti kraji zelo razviti, pri zunajkrmnih motorjih pa ne. Odgovor na to je kot prva na svetu dala Yamaha. Zaradi čedalje pogostejših kraj zunajkrmnih motorjev so se odločili in razvili sistem, ki deluje zelo podobno kot pri avtomobilih. Nadeli so mu ime Y-COP (Yamaha Customer Outboard Protection).

Tako kot pri predhodnih modelih Yamahinih motorjev, so veliko inovacij prevzeli iz avtomobilske industrije. Na primer večtočkovni elektronski vbrizg goriva, avtomatski »chok« ali zagon motorja brez njegove pomoči, pa tudi sistem proti kraji se v ničemer ne razlikuje od tistega v avtomobilu. Gre za zelo preprosto zaklepanje in odklepanje motorja z daljinskim upravljalcem, ki blokira centralno elektronsko enoto (ECM) ali računalnik. Podobno kot pri avtomobilu pri zaklepanju vrat ali blokadi samega motorja.

»Čeprav se F30 ali F40 ne bo oglasil z rezkim zvokom sirene, ko ga bo kdo hotel na silo spraviti v pogon, to ni niti potrebno, saj motor brez odklepanja lastnika ne bo mogoče spraviti v tek,« tako zatrjujejo pri Yamahi. Čeprav se še vedno postavlja vprašanje, kaj narediti, ko motor na silo odtujijo z barke. Verjetno ga bodo s pomočjo dodatnega modula ponovno spravili v delovanje. Sam sem še vedno mnenja, da zraven elektronske blokade motorja doda še malo sivih las tudi mehanska blokada ročice ali metuljastih vijakov za pritrditev motorja na krmno steno.

Vsekakor bodo imeli lastniki novih motorjev malo mirnejši sen zaradi novega sistema, obenem pa jim bo pri uporabi novih dveh članov štiritaktne palete Yamahinih motorjev prišel še kako prav na novo dodan DNG (digital network gauges) centralni informacijski sistem, ki v vsakem trenutku postreže z informacijo o hitrosti, porabi goriva, delovanju motorja, kar pa še zelo prav pride ribičem, ki vlečejo panulo s »trolling« upravljanjem ali z vzdrževanjem enakomerne hitrosti plovila.