Yamaha F 25 G

Yamaha F 25 G

Val 232
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Kari Wilén, Finnboat

V preteklih letih se je Yamahin agregat F25 izkazal za enega najuspešnejših motorjev in osvojil srca zvestih uporabnikov po vsem svetu. Predvsem gredo zasluge za to teži, zanesljivosti, brezskrbnosti, gospodarnosti in preprosti uporabi. Različico motorja in nadgradnjo preizkušenega modela, novega F 25 G smo preizkusili na Finskem, kjer nas je na aluminijastem busterju S naravnost navdušil.

F 25 G je za ¼ lažji

Yamahin F 25 G je pred dvema letoma doživel premiero na največji navtični razstavi na stari celini. Zanimanje je jasno pritegnila novica, da so Yamahini inženirji zmanjšali težo motorja za 25 %, medtem ko so uspeli ohraniti najboljše razmerje med močjo in težo v velikostnem razredu. S tem dejstvom so še bolj utrdili vodilni položaj na trgu. Zaradi manjše teže in nove ročice je zdaj prenašanje zunajkrmnega motorja enostavnejše. Preprostejše je tudi izpiranje motorja s sladko vodo z novim priključkom in brez zagona motorja. Ta hitri in preprosti način zmanjšuje pojav korozije, podaljša življenjsko dobo in ohranja vrednost motorja.

Prednosti izbire

Nižja teža pa ni edina prednost novega motorja F 25 G; elektronsko vbrizgavanje goriva sistema (EFI) in novi akumulator ter izbira zagona (električni ali ročni zagon) omogočajo zagon tudi v najtežjih vremenskih razmerah. Prednost električnega starta motorja pa prinaša tudi združljivost z Yamahinim digitalnim omrežjem in uporabo merilnikov o učinkovitosti motorja. F 25 G je dobavljiv s sistemom VTS za nadzor vrtljajev po korakih (50 vrtljajev na minuto).

Velika večfunkcijska ročica

Možnost podaljšane večfunkcijske ročice omogoča lažje manevriranje in prestavlja težo upravljavca motorja nekoliko proti premcu, kar je pomembno predvsem za manjša plovila. Na koncu podaljšane ročice je upravljavec plina z dobrim oprijemom, kar daje krmarju še več samozavesti in natančno upravljanje.

Sistem za plovbo v plitvinah

Yamahin pogonski sistem za plovbo v plitvih vodah ustrezno ščiti propeler tam, kjer je težko določiti globino vode, ali v primerih, ko se želimo približati obali. V obeh primerih se tudi z dotikom smernika ob kamen propeler ne bo poškodoval.

Sistem izpiranja s sladko vodo

Lahko dostopen priključek na sprednji strani motorja omogoča preprosto izpiranje slane vode in umazanije iz vodnih kanalov. Pri tem motorja ni potrebno vžigati, cev le priključite in očistite kanale. To je zelo učinkovit način za preprečevanje korozije, ki podaljšuje življenjsko dobo zunajkrmnega motorja. Tudi sicer so Yamahini motorji znani po zanesljivem delovanju in tem, da dolgo ohranijo vrednost, s popolnoma novimi tehnologijami za čisto izgorevanje pa prispevajo tudi k čistejšemu okolju.