Yamaha 2 x F 300 in Merry fisher 1095

Yamaha 2 x F 300 in Merry fisher 1095

Val 230
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec

Dve blagovni znamki, vsaka na svojem področju v samem vrhu ponudbe, delujeta z roko v roki tudi na komercialnem področju. Francoska ladjedelnica Jeanneau in Yamaha sta že dolgoletna poslovna partnerja. Vsa nova plovila z zunajkrmnimi agregati so na testiranjih opremljena z Yamahinimi motorji. Tudi letos ni bilo nič drugače in v Cannesu smo preizkusili povsem nov merry fisher 1095 z dvema Yamahinima motorjema F 300. Yamaha s svojimi zmogljivimi motorji s 300 konjskimi močmi predstavlja diamantno špico ponudbe zunajkrmnih motorjev, medtem ko je merry fisher 1095 postala zastavonoša v liniji, ki spada v železni repertoar francoske ladjedelnice.

Merry fisher 1095 je bil predstavljen na lanskoletni navtični razstavi v Parizu. Med številnimi kupci po svetu je merry fisher najbolj zaželena linija plovil te francoske blagovne znamke in glede na raziskave med kupci in inženirji je bilo le vprašanje, kdaj bo predstavljen nov zastavonoša. Skoraj 10 metrov dolgo plovilo sta na testu gnala dva motorja Yamaha po 300 konjskih moči vsak. Idealen družinski čoln je tako postal poskočen in okreten zahvaljujoč izjemni moči Yamahinih agregatov, ki so na testu pognali čoln do 37,3 vozla hitrosti.

Testna plovba

Pred plovbo na odprtem morju smo merry fisherja 1095 z dvema Yamahama F 300 temeljito preverili z manevriranjem v pristanišču. Čeprav je bil na voljo premčni potisnik, ga skoraj ne bi potrebovali, saj je odzivnost hipna, zaloge moči dveh motorjev pa je vselej dovolj. Pri prestavljanju ročice plina je bil v pomoč Yamahin sistem “drive-by-wire” za elektronsko nastavljanje plina in prestav, ki je poskrbel za elegantno in izjemno natančno krmiljenje. Pri podatkih pred testom sem preveril stanje goriva, kjer ga je bilo v dveh rezervoarjih po 400 litrov le še polovica. Sladke vode nismo imeli, k testu trupa številka dve pa je bilo potrebno prišteti še šest oseb. Trupno hitrost 16 vozlov smo presegli v 6 sekundah, najvišjo pa dosegli v 18 sekundah, brez da bi pri tem nastavljali trim. Trup se je izkazal za vodljiv in tudi preskakovanje valov je bilo mehko, nenazadnje je bila teža plovila skupaj z gorivom in osebami ter fotografsko opremo okoli 5,5 ton. Prijetna potovalna hitrost je znašala okoli 23 vozlov, ko je steklo skozi oba motorja približno 85 litrov goriva na uro. Ker je odrejen čas testa hitro minil, smo morali obrniti krmilo proti pristanišču, kjer se je s čudovitim sončnim zahodom končal tudi naš testni dan…

Več si lahko preberete v št. 230 revije Val navtika