Yacht- Master II v akciji

Yacht- Master II v akciji

Val 243
AVTOR uredništvo
FOTO arhiv Rolex Maxi Cup

Yacht-Master II v akciji

Zajadrali smo v še eno jesen, ki nam kot veter z juga prinaša obilico prijetnih dogodkov, med katerimi je vsekakor potrebno izpostaviti Barkolano v naši neposredni bližini, najštevilčnejši jadralski dogodek na svetu, kot se sam oglašuje. A vsaka regata je poleg vznemirljive dogodivščine tudi tekmovanje, pri katerem je eden ključnih elementov štart. Za revolucionaren pripomoček skiperja vsake jadrnice je poskrbela urarska hiša Rolex, ki je v zapestno uro Yacht-Master II vgradila komplikacijo za odštevanje časa do štarta regate.

Štartni postopek vsake regate se načeloma odvija v več stopnjah, ki jih označujejo zvočni in vizualni signali. Ta pripravljalna faza, ki je lahko odločilnega pomena za zmago, traja od pet do deset minut, odvisno od tekmovanja. Po zaslugi programiranja in natančne sinhronizacijske funkcije v mehanskem regatnem kronografu, časomer Yacht-Master II skiperju omogoča, da načrtuje štart v natančni usklajenosti z uradnim odštevalnikom dirke.

Vzemimo za primer 10-minutno štartno zaporedje in na njem prikažimo funkcije te izjemne zapestne ure, kot se izvajajo pred začetkom dirke na roki in pod nadzorom skiperja jadrnice.

 

Pred tekmo

Ko jadrnice manevrirajo za najboljšo pozicijo ob štartni črti, štartna zastavica in zvočni signali narekujejo ritem štartne sekvence. Na svoji uri Yacht-Master II skiper programira odštevanje, ki lahko traja do 10 minut, glede na pravila regate. Do te funkcije dostopate in jo potem tudi zaklenete s premikom vrtljive komandne lunete. Ko je nastavljeno, se trajanje odštevanja shrani, da se ob ponastavitvi spet drži točno te nastavitve.

-10 minut

Začetek uradnega odštevanja oznanita pok štartne pištole in dvignjena zastava. Skiper aktivira odštevanje na uri Yacht-Master II s pritiskom na gumb pri oznaki za 2. uro. Nemudoma se začne vrteti sekundni kazalec in naznanja pretečene sekunde na enak način kot pri tradicionalnem kronografu; kratek kazalec z rdečim trikotnikom na koncu označuje preostale minute odštevanja na številčnici.

-5 minut

Oglasi se pripravljalni signal: štartna pištola se sproži drugič in dvigne se še ena zastava. Skiper ima zdaj priložnost, da sinhronizira odštevalnik svoje Yacht-Master II z uradnim odštevalnikom regate. S pritiskom na gumb pri oznaki za 4. uro se aktivira funkcija »fly-back« in spet teče takoj, ko gumb spusti.

-1 minuta

Zvočni signal in spuščena zastava za 5 minut naznanjata bližajoči se štart. Z enim samim pogledom lahko skiper preveri, da je odštevalnik njegove Yacht-Master II primerno sinhroniziran z uradnim. Ura do sekunde natančno prikazuje čas, ki je ostal do prečkanja štartne linije.

Štart

Označujeta ga zadnji pok štartne pištole in spuščena zastava za 10 minut. Ker je v polnosti izkoristil sposobnosti svoje zapestne ure Yacht-Master II, je skiper s posadko in jadrnico sedaj v popolnem položaju za prečkanje štartne črte v trenutku, ko to naznanijo štartni signali. Boj za najvišja mesta se lahko začne.