XP 55

XP 55

Val 183

Suverena, športna in razkošna

AVTOR Igor Orlov
FOTO Igor Orlov

Na Danskem smo imeli enkratno priložnost zajadrati v izjemni družbi na novosplovljeni največji jadrnici X-ove “performance” linije, ki že več kot 30 let navdušuje jadralske gurmane ter vedno znova postavlja nove mejnike in prihodnje trende v razredu (naj)hitrejših  potovalnih jadrnic.

…Xp 55 je po marsičem impresivna; ta ugotovitev še zlasti velja za palubo, ki nikogar ne more postiti ravnodušnega. Dolga, čista “skandinavsko” dovršena tikova paluba ponuja obilo ravnih in čistih površin, kot nalašč za popolni užitek v jadranju tako za one, ki bodo napeljevali škote za genaker, kot tudi za tiste, ki bodo na palubi počivali in se prepustili “objemu” morja in vetra. Posadka se bo na palubi udobno počutila tudi med regato, saj široka gladka palubna “obroba” ponuja veliko udobja med sedenjem “na ograjici” in ravnanjem jadrnice. Palubna okna in odprtine, “potopljene” v palubo, vse vrvi (izjema je le škota premčnega jadra, ki je lično izpeljana ob kabini) so “skrite” pod palubo, medtem ko so dobro dimenzionirane privezne bitve zložljive in nameščene tako, da ne ovirajo niti prehoda niti manipulacije z jadri in naredijo krov še bolj eleganten in prijazen za bivanje in vsa dela na palubi….

…Tudi podpalubje Xp 55 izgleda prepričljivo moderno in razkošno! Izjemno prostornost poudarjajo čiste elegantne linije interjerja, belo pohištvo ter številne palubne odprtine in okna. Notranjost je na testni jadrnici nekoliko svetlejša, “lažja” in nekoliko trendovska, a kljub temu umirjena in “brezčasno elegantna”…

Več si lahko preberete v 183. številki revije Val.