XO dfndr – Krojen po morju

XO dfndr – Krojen po morju

Val 230
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec

Finske čolne XO bi na morju zlahka zamenjali z izvidniškim vojaškim ali plovilom finančne službe. Njegova silhueta in črne barve trupa, zvarjenega iz aluminija, ponazarjajo robustnost in agresivno ter športno linijo. Rojen na enem od najlepših arhipelagov na svetu, na Finskem, je odsev tipičnega čolna s skandinavskim pridihom. K tem pritičejo še izjemne plovne lastnosti in velika zaloga moči, kar uvršča tudi našega testnega XO dfndr med športne dnevne čolne, s katerim ne bomo ostali neopaženi.

XO

Finska blagovna znamka se dejansko razlikuje od sebi podobnih finskih plovil. Svojo zgodbo so ustvarili na črnih matiranih trupih iz aluminija kvalitete, ki se uporablja tudi za gradnjo vojaških plovil. Idejni oče blagovne znamke XO je Jan-Erik Viitala, finski navtični »mastermind«, ki je ustvaril že dve blagovni znamki (druga je Paragon Yachts), jih uspešno prodal in trenutno skrbi za eno bolj vročih finskih plovil v zadnjem času, Axopar. Kakorkoli že, izvorna koda motornih plovil XO je bila definirana že v začetku. V njihovi široki ponudbi danes najdemo plovila od 24 do 36 čevljev dolžine, za vse okuse, od delovnih do družinskih različic. Ne manjkajo pa tudi najbolj iskana in razširjena plovila v Skandinaviji, z le enim ciljem, ki je prevoz družine do vikendov na otokih. Od tovrstnih čolnov se pričakuje predvsem varnost, zanesljivost in odlične plovne sposobnosti. Vse to ima prav sleherni XO.

DFNDR

Kaj vse se kriva pod to kratico, ki označuje naš testni čoln? Finci so že zdavnaj ugotovili, da je aluminijasti trup robusten in zagotavlja odlične plovne lastnosti, vendar je obdelava notranjosti in izdelava s tem odličnim materialom dokaj omejena. Ostri robovi in kovina že na otip dajejo občutek, da smo na delovnem plovilu, kar seveda večini uporabnikov ni najbolj všeč. Rešitev je prišla s palubo iz stekleno-plastičnih vlaken in tako smo dobili najboljšo kombinacijo trupa ter lepo oblikovane in prijetne palube. Oglate linije so seveda stvar dizajna in so na palubi tudi ostale. Z oglatimi linijami pa smo prišli tudi do prvega odgovora in povezav s kratico imena, ki bi se naj v polnem zapisu glasila DEFENDER. Prva vzporednica, že na daleč in na oko opazna, je bila glede na obliko kabinskega dela plovil narejena z Land Roverjevem in njihovim legendarnim terenskim vozilom defender. Druga razlaga spet govori o čolnu, zasnovanem za potrebe Pokala Amerike, kjer je bil na zadnji, 35. ponovitvi tega prestižnega dogodka na voljo prav sodnikom in spremljevalni ekipi BAR. BAR, izzivalec Pokala Amerike, pod vodstvom Sir Charlesa Benedicta Ainslieja je tudi sicer imel kot glavnega pokrovitelja avtomobilistično znamko Land Rover. Vse skupaj se je v promocijske namene torej zavrtelo okoli avtomobilizma, pokroviteljev in najprestižnejšega jadralskega dogodka. XO dfndr je bil tako lansiran kot meteor, seveda je požel veliko zanimanje in odziv je bil temu primeren. Sicer pa se pod oglato kabino z močnimi reflektorji in prtljažnikom na njej skriva trup, enak tistemu pri različici xo 250 open…

Več si lahko preberet v št. 230 revije Val navtika