Xc 50

Xc 50

Val 162

Nova lepotico iz dežele Danske

AVTOR Matija Gorjan
FOTO Matija Gorjan in arhiv X-Yachts

Največja iz linije »cruising« priznane danske ladjedelnice X-Yachts, Xc 50, katero smo v Valu ob njeni krstni sejemski predstavitvi že na kratko opisali, se nam je v začetku letošnjega poletja ponudila tudi v resnejši preizkus. Seveda lahko po tem brez zadrege ponovim svoje dodobra ukoreninjeno mnenje o vseh jadrnicah tega izdelovalca, kar sem jih doslej spoznal ali preizkusil: “Iks je X, pa kakor koli ga obrneš”. Tudi Xc 50 nas je navdušila, pa čeprav je v vseh pogledih precej večja od tistega, o čemer bi sanjal imeti zase.

Ko sem pred leti v njeni matični deželi, na Danskem, spoznal prvo »cruising« jadrnico, katero so nam predstavili njeni snovalci, sem en dan prejadral z enim izmed solastnikov in soustanoviteljem te, do danes že krepko proslavljene ladjedelnice, ki združuje vse vrline skandinavske izdelave plovil, Larsom Jeppesenom na regati samih iksov, X Gold Cup. Jadrnica nas je vse navdušila, saj se je enakovredno kosala s prislovično hitrimi iksi iz linije performance in osvojila tudi eno od stopničk na zmagovalnem odru. V kokpitu so delali le trije, navkljub regati, nekaj gostov in novinarjev pa se nas je prestavljalo z ene na drugo stran in smo predstavljali le balast. Pa še to ni bilo nujno potrebno, saj imajo te jadrnice izjemno razmerje med skupno težo in balastom (17.000 : 6.970 ali 41 %).

Ne vem, če lahko temu rečem, da mi je bila naklonjena sreča, da sem lahko zajadral s takšno »eminentno« jadrnico. Vsekakor je prevelika za moje želje, pa tudi sanje. A moram priznati, da se na razkošje in takšne jadralne sposobnosti zelo hitro privadim. Jadrnica Xc 50 je, tako kot tudi njene tri manjše sestre, namenjena “zaresnemu” križarjenju, tako rekoč morskemu potepanju brez omejitev. Večja kot je barka, več udobja in zasebnosti nudi. To pa je ob daljšem bivanju na barki za počutje in medsebojne odnose zelo pomemben člen. Na odprtih morjih so tudi nastavitve in manevri redkejši kot v priobalnem jadranju. Pa še to si lahko olajšamo s primerno izbiro opreme, za katero pa je treba seči še nekoliko globlje v žep. Xc 50 stane v osnovni različici in brez dodatkov okoli 636.000 €. Temu dodajmo še dobrih 100.000 € za opremo, ki nam bo olepšala in olajšala bivanje na barki, pa za potrebne navigacijske inštrumente. V ta paket opreme je vštet tudi generator, pa uvlečni premčni potisnik s pripadajočim akumulatorjem (vse 24 V), jadra z genakerjem, skratka kar dolg spisek opreme, ki pa ga po želji lahko še obogatite. Težko je meni reči, kaj je veliko denarja, saj vse skupaj za nekaj ničel presega moje bančne limite, toda v primerjavi z jadrnicami, katerim so pri X-Yachts ob bok postavili svojo Xcruising linijo, te številke postanejo bolj realne. Vsekakor pa bomo dobili še nekaj, kar konkurenčne jadrnice težko dosegajo, to pa je pri iksih nedvomno zelo dostojna hitrost. To nam nudi tudi v primerjavi z manjšimi Xc sestrami, poleg tega pa še 24-voltno električno napeljavo, več prostora na krovu in pod njim, večje rezervoarje, krmni sidrni sistem in še marsikaj.

Srečo smo imeli tudi z ugodnim vetrom, pri katerem je jadrnica dokazala, da bo že v zelo zmernih vetrovih dosegala tudi 9 in več vozlov hitrosti, pri kateri bodo tudi oceani hitro postali manjši. Skratka, gre za izjemno jadrnico, primerno tistim, katerim sanje in načrti segajo daleč preko obzorja.