Xc 42

Xc 42

Val 141

Že druga iksica za hitra morska popotovanja

AVTOR Matija Gorjan
FOTO Matija Klemenc

Komaj leto je naokoli, kar smo vam predstavili prvega iksa, zasnovanega za udobna in varna križarjenja. Takrat smo v matičnih vodah ladjedelnice X-Yachts na morju dežele Danske okusili jadranje z Xc 45, ki je pokazala, da ni le udobna, ampak tudi zelo hitra. Z njo sem zajadral v letno regato iksov X Gold Cup, na kateri se je prototipna Xc 45 merila s skorajda vsemi modeli iksov iz linij “performance” in “one design” oziroma “racing”, vendar med posadko, na kateri je bil tudi eden bratov Jeppesen, Lars, solastnik in odgovoren za razvoj ter izdelavo v X-Yachts, ni bilo nobenega razloga za zadrego. Prav nasprotno! Prva iksica, namenjena križarjenju, je velikemu delu konkurence kazala krmo, v svojem razredu pa celo zmagala. Zmagala pa je tudi po oceni strokovnih novinarjev, ki so jo v njenem razredu ocenili kot najboljšo novo “cruising” jadrnico v Evropi.

Podobno je bilo pričakovati od že takrat najavljene in zasnovane sestrske jadrnice, Xc 42, katero smo prvič v živo videli januarja na največjem evropskem sejmu plovil v Düsseldorfu, v maju pa smo jadrnico videli že na portoroški Internautici.

Prototipno jadrnico so takoj po sejmu v Nemčiji splovili in ji dali okusiti ledeno mrzel Baltik, v katerem se je izkazala kot izjemno uravnotežena in čvrsta, udobna in hitra. Po zasnovi je zelo podobna meter večji sestri, podoben je tudi razpored in dve osnovni različici notranjosti. Podoben je tudi odziv kupcev, ki že čakajo v vrsti, navkljub težkim časom svetovnega gospodarstva.

Navkljub veliki skepsi, ki so jo lastniki X-Yachts doživeli pred dvema letoma, ko so v lastni hiši obelodanili vest, da načrtujejo poseči na trg jadrnic za križarjenje, se je ob splovitvi prvega modela iz linije X cruising vsem na široko smejalo. Smeje se jim še danes, ko je po letu dni prodanih že 30 modelov jadrnic Xc 45 in še pred splovitvijo prve sestre že tudi 20 jadrnic Xc 42. Smejalo se jim je na začetku leta, ko je prva (Xc 45) bila v močni konkurenci nominirank v kategoriji, v katero sodi, med »nobel« jadrnicami za križarjenja izbrana za evropsko jadrnico leta. Osebno mi je manjša še bolj pri srcu. Poleg tega, da se vsak meter krepko pozna pri stroških vzdrževanja in seveda tekočih stroških, kot so privezi, letne takse, »hrvaški permiti« ter nezakonite pristojbine za sidranje … nudi Xc 42 skoraj enako mero udobja kot njena meter večja sestra. Po tem, kar sem okusil in spoznal med preizkusom ene in druge, ne dvomim, da so lastniki danske X-Yachts ponovno zaigrali na pravo struno. Čeprav je tudi iz skandinavskih ladjedelnic, tudi nekaterih z najbolj zvenečimi blagovnimi znamkami, slišati, da metla svetovne gospodarske krize krepko pometa, v danskem X-Yachts še nič ne kaže, da bi jih kaj prizadelo.