X-Yachts pospešeno zaključuje razvoj nove X-ice X40

X-Yachts pospešeno zaključuje razvoj nove X-ice X40

Val 236

Po uspešni prodaji jadrnic iz serije »XRange« pripravlja danska ladjedelnica X-Yachts novo, najmanjšo različico, X4°. Od začetka razvojnega procesa novega modela so želeli kupcu ponuditi jadrnico, ki bo stabilna in preprosta za jadranje, na kateri se bo počutil varen in samozavesten.

Na hitri in udobni 12-metrski potovalni jadrnici bo lahko užival v jadranju tudi z maloštevilno posadko. Zato so že pri osnovni različici predvideli škoto glavnega jadra v dosegu krmarja in sistem samodejnega preleta floka (»self-tacking jib«). Standardna oprema na palubi predvideva 4 vitle, dva za glavno jadro v bližini krmarja in dva ob vhodu v kabino, namenjena dvižnicam ter ostalim kontrolnim vrvem. Za bolj zahtevne jadralce je predvidena možnost namestitve dodatnih dveh vitlov na bok kokpita in dveh vodil za genovo, predvidenih na levi in desni strani palube nad salonom.

Linije trupa podvodnega dela bodo jadrnici omogočale doseganje zavidljivih hitrosti in dober kot v veter. Že od leta 2007 pri X-Yachts uporabljajo za izdelavo trupa sistem vakuumske infuzije epoksidnih smol, kar pri doseganju maksimalne trdnosti konstrukcije hkrati omogoča prihranke pri skupni teži. Na ta račun je lahko dodatno obtežena kobilica v obliki črke T, ki poskrbi za odlično stabilnost jadrnice. Značilnost konstrukcije X-Yachts vse od leta 1981 je tudi galvanizirana jeklena kletka kobilice…

Več o projektu X-Yachts si lahko preberete v februarski izdaji revije Val navtika 236.