X-Yachts – Jubilejno leto – 40 let

X-Yachts – Jubilejno leto – 40 let

Val 234

Danska ladjedelnica X-Yachts v letu 2019 praznuje svojih prvih 40 let. V tem času so se iz garažne proizvodnje prelevili v vodilne svetovne proizvajalce jadrnic za najzahtevnejše kupce.

Danes ima X v svoji ponudbi 3 različne prodajne palete jadrnic; Xp – performance, X in Xc – cruising. Slednje ponuja v velikostih Xc-35, Xc-38, Xc-42, Xc-45 in Xc-50.

Xc jadrnice so bile zasnovane za daljša potovanja. Zaradi večjega izpodriva in posledično prostornine imajo lahko večje motorje, več prostora za rezervoarje, akumulatorje in več prostora za sidrno opremo. Posebna V oblika trupa jadrnici omogoča gladko drsenje skozi valove, tako pod jadri kot tudi med plovbo z motorjem.

Xc jadrnice so zelo priljubljene. Po svetu jih danes pluje že preko 300.

Ob okrogli obletnici so se v X-Yachts zato odločili, da bodo trupi vseh Xc modelov od sedaj dalje grajeni z uporabo epoksi infuzije. Za dodatno trdnost bo poskrbljeno z ustreznim temperiranjem. Za nepoznavalce naj omenimo, da ima epoksi smola boljšo mehansko in toplotno stabilnost kot tradicionalna poliestrska smola.

Tako bodo v prihodnosti vse X-ice grajene iz istih materialov.

Poleg omenjenega bodo ob tej priložnosti izvedli tudi naslednje posodobitve:

Posodobitve med drugim napovedujejo nov dizajn sistema za opcijski samoobračalni flok, novo opcijsko delfinjero v kompozitni zasnovi, nov nabor barvnih shem, Flexiteek kot alternativa prvemu tiku za palubo itd.

Posodobitve notranjosti pa prinašajo nove kombinacije z nordijskim hrastom in novo izbiro sedežnih prevlek, za nekatere od modelov zamenjavo drobnega okovja in bolj tehnične spremembe, kot sta zamenjava kazalnikov za spremljanje polnosti rezervoarjev in notranje razsvetljave.

V Düsseldorfu januarja 2019 bosta prvič, kot predstavnika t. i.“X-Yachts 40 Years Anniversary edition“,na ogled novi verziji Xc38 in Xc45.

www.x-yachts.com/sl