Wider 42

Wider 42

Val 161

party boat

AVTOR Mitko Ivanovski
FOTO Mitko Ivanovski

Hitrost okoli sto kilometrov na uro, popolnoma drugačna in ekscentrična zunanjost, dvojna površina palube in zabava v dvoje ter podpis Tillija Antonellija in Fulvia de Simoni, to je osebna izkaznica widerja 42.

Oče balističnih raket pershing je sanjal, da bi nekoč naredil čoln za dve osebi ponoči in ducat gostov podnevi. Današnje oblike čolnov tega ne ponujajo, saj je površina odprtih palub omejena, toda Tilli Antonelli in Fulvio de Simoni sta se domislila – bočno ograjo odmakniti od trupa in tako pridobiti veliko površino. Rečeno, storjeno! Wider 42 je prvenec novih »game« odprtih čolnov posebnega razreda. Na prvi pogled bi ga lahko hitro zamenjali za kakšen vojaški čoln za izkrcanje marincev na obalo. Vsi ti imajo rahlo dvignjeno premčno obliko, veliko odprto površino za prevoz diverzantov in majhno streho za krmarja, ki takšno pošast pripelje do obale.

Plovbo smo opravili v Piranskem zalivu v povsem mirnem morju, toda z velikim številom potnikov na krovu widerja. Samo upravljanje in vodenje widerja 42 zahteva nekaj vaje, saj je treba arnessone krmariti po višini in vodoravno s šestimi paličicami. Takole po občutku je plovba zelo podobna hitrim pershingom, saj je hitrost tam pri 47 vozlih ali 87 km na uro. S temi motorji naj bi wider 42 v boljših okoliščinah dosegel 53 vozlov ali 98 km na uro. Krmar je že dobro zaščiten, a ostali potniki na palubi se morajo skrivati pred izredno močnim vetrom. Plovba je mirna in obnašanje na valovih je predvidljivo in po napovedi arhitektov naj bi wider 42 porabil pri hitrosti 40 vozlov 100 litrov goriva na uro. Glede na hitrost, moč motorjev in težo plovila zelo ugoden rezultat, ki pa je še bolj ugoden, če pogledamo, koliko prepluje wider 42 z enim tankom goriva – to naj bi bilo 400 navtičnih milj ali 740 km.

Ni kaj, 13 metrov dolgo plovilo vesoljske oblike in z vesoljskimi hitrostmi bo tudi vesoljsko globoko seglo v vaš žep, saj boste zanj morali odšteti 870 tisočakov v evrih, a boste zagotovo vzbujali obilje zavisti drugih navtikov in sprehajalcev ob privezih.