Wakesurf

Wakesurf

Zabava med valovi

AVTOR Marko Valadžija
FOTO arhiv Mike Pipenbaher

Surfanje na valovih velja za enega najbolj prepoznavnih in razširjenih vodnih športov. Kljub temu pa morajo ljubitelji tega športa običajno prepotovati na tisoče kilometrov, da pridejo do raznih surferskih središč, kjer nato uživajo v jezdenju velikih morskih valov. Želja vsakega surferja je, da bi se enkrat lahko spuščal po kristalno čistih havajskih valovih na Mauiu ali pa užival ob izjemnem Gold Coastu v Avstraliji oz. na evropskih svetlih točkah surfanja, npr. na Portugalskem ali pa Kanarskih otokih. Običajno največjih navdušencev ne ustavi prav nič, zato se za prihodnost surfanja na valovih ni treba bati. Pa vendar tega, da obstaja alternativa surfanju na vodi, veliko ljudi sploh še ne ve. »Wakesurfanje« oz. surfanje na krmnem valu plovila se je v svetu prvič pojavilo v 80. letih prejšnjega stoletja, dokončno pa se je uveljavilo med leti 1990 in 2000. Tehnološke inovacije in nekatere spremembe na trupu posebnih športnih gliserjev so tekom let šport dodobra oblikovale ter danes omogočajo surfanje za čolnom na jezeru, reki, morju ali oceanu.

Wakesurfanje je glede na princip enako deskanju na valovih, saj pri obeh oblikah športa deskar potrebuje surf in uporablja energijo vala, ki mu omogoča dovolj hitrosti, da se lahko s surfom pelje in reže po valu brez vpetosti nog v kakršne koli vezi. Vendar pa se za wakesurfanje ne uporablja naravni val, temveč val, ki ga ustvari gliser. Posebnost plovila je predvsem posebna oblika trupa, ki omogoča bolj oster, a gladek izpodriv vode. Značilni so tudi balastni rezervoarji v sredini plovila, na levem in desnem boku pa v zadnjem delu, ter poseben V-Drive pogon oz. pogon na osovino, ki omogoča proizvajanje boljšega izpodrivnega vala in ima hkrati veliko varnostno vlogo, saj preprečuje, da bi deskar na kakršen koli način zadel ob vrteči se vijak. Poleg deske je tako zelo priporočljivo, da deskar nosi neoprensko oblačilo, ki predvsem v hladnejšem vremenu pride zelo prav, jopič za vodne športe, pri izvajanju trikov, pa je, čeprav na vodi, priporočljiva tudi čelada. Pri učenju wakesurfanja si začetniki pomagajo obstati na deski in dobiti prve občutke s pomočjo vrvi, ki jih drži na pravi razdalji med čolnom in končnim delom vala. …

Če ste mislili, da v Sloveniji ni navdušencev nad tem športom, ste se zmotili. Mike Pipenbaher, izkušen wakesurfer, zadnjih nekaj let pa tudi inštruktor wakesurfanja, vedno znova poudarja: »Dokler tega ne poskusiš, ne moreš vedeti, kako je. Odpre se ti nov svet, kjer si ti, deska, najboljši prijatelji in val, ki ti predstavlja vedno nov izziv.« Preden je začel wakesurfati, se je rekreativno ukvarjal z wakeboardom, potem pa je bolj po naključju odkril nov šport, kjer se je znašel še posebej dobro. Prvih nekaj let je hodil na morje s prijatelji, kjer se je bolj ali manj sam naučil voziti surf preko video posnetkov in napotkov z interneta, hkrati pa je sam začel eksperimentirati nove možnosti in trike. »Wakesurf ni samo vožnja z desko, je veliko več od tega. Ko enkrat to začutiš, potem veš, da je to tisto pravo in si želiš, da bi vsak lahko začutil podobno,« pravi Mike o razlogih, zakaj se je odločil, da postane inštruktor in da tudi ostalim pokaže, kako se »streže stvarem«. Odločil se je, da ljudem ponudi možnost, da se naučijo wakesurfati na lastnem dopustu v le nekaj dneh, s profesionalnim pristopom in z opremo, ki si je marsikdo dandanes ne more privoščiti. Že drugo leto zapored ponuja surfa in vode željnim, da stopijo na krov njegovega športnega gliserja, kjer jih zapelje po biserih hrvaške srednje Dalmacije, navdušenci pa se učijo surfanja ter se ob tem zabavajo.

Več si lahko preberete v jubilejni, 200. št. revije Val navtika.