Vsi jadrat!

Vsi jadrat!

Jadralce malih jadrnic vabimo na edinstveno regato na slovenski obali - “Barcolano za male barke"

Prihajajoči konec tedna bo v Piranskem zalivu ponovno zelo živahno. Obeta se nam evropsko prvenstvo razreda UFO22, državno prvenstvo za razreda fireball in flying junior ter regata za občinski praznik in Trofej Lea Molinari za razred optimist. Poleg pestrega programa regat v različnih razredih pa bo zaliv tudi prizorišče druge izvedbe edinstvene regate – “Vsi jadrat” (Everybody Go Sailing), ki ga lahko v duhu pravkar končane Barcolane nekoliko priredimo v – “Barcolano za dinghyje”. Glede na uspešno premierno lansko izvedbo in navdušenje med udeleženci pričakujemo, da se bo tudi letos zbralo lepo število navdušenih jadralcev na malih jadrnicah.  

“V lanskem letu je na premierni izvedbi regate Vsi jadrat – Everybody Go Sailing! na skupnem polju jadralo 12 jadralskih razredov, letos bo morda še kakšen več, kar je enkratna priložnost za druženje generacij. To pomeni skupno jadranje najmlajših z najstarejšimi, klasičnih dinghyjev z modernimi “letečimi” veščami (mothi) ter še cele vrste drugih razredov s pomično kobilico vmes, v drugem planu (morda pa tudi ne) pa je seveda tudi možnost za zmago, ki je odprta vsem, saj so formule za preračun časov zelo natančne in zato odlična motivacija vsem,” so povedali organizatorji, ki vseeno prisegajo predvsem na pristno druženje in dobrodelnost, ki je del vsakega dogodka društva GoSailing. Vse to bo del jadralsko zelo pisanega vikenda, ki se bo odvijal v Marini Portorož.

Skupen start vseh jadrnic s pomično kobilico, ki bodo odjadrale polje v obliki starega olimpijskega trikotnika, bo v soboto, 17.10. ob 15h.

Rezultati (časi) bodo po metodi “Portsmouth Yardstick Handicap System” dali lestvico po preračunanih časih, ki bo zagotovo drugačna od prihodov v cilj, kar je poseben čar takšnega načina tekmovanja.

V Piranskem zalivu bo sicer v omenjenem vikendu, med 16. in 18. oktobrom, potekalo več dogodkov:

  • Evropsko prvenstvo razreda UFO22
  • Državno prvenstvo za razrede fireball, flying junior
  • Regata za Občinski praznik in Trofej Lea Molinari za razred optimist

V izpeljavo jadralnega vikenda bo ob odličnem sodelovanju vključena vrsta jadralnih klubov in jadralnih delavcev, kar je tudi svojevrstna posebnost: ŠD GoSailing, ŠD Piran – Sekcija jadranje, YC Portorož, JK Pocodebon, JK ŽivaAna, Fireball Slovenija, Flying Junior Slovenija ter drugi.

Družabni del dogajanja ter razrede fireball, FJ in UFO22 bo gostila Marina Portorož, del flote pa bo na Bernardinu, kjer bo jadralce razreda optimist gostil ŠD Piran.

Program dogajanja po dnevih in urah, liste prijavljenih posadk po razredih in ostale informacije najdete na spletni strani www.gosailing.si