Vrnitev v Tulamben

Vrnitev v Tulamben

Tulamben, majhna ribiška vasica na severovzhodu Balija, je po zaslugi potopljene ladje Liberty postala svetovno znana med potapljači. Zaradi razbitine so potapljaški centri zrastli kot gobe po dežju in danes je potapljaška industrija vodilna sila ekonomije v tistem delu Balija. Tudi meni, ki vedno pravim, da imam pod vodo raje »meso kot staro železje«, torej da me podvodno živalstvo veliko bolj privlači kot potopljene ladje, mi je ta razbitina zelo ljuba. Nahaja se namreč v plitvi vodi, tik ob obali, na razmeroma nezanimivem peščenem dnu, vendar je sama bogato poraščena s spužvami, koralami in z gorgonijami. S tem je postala nekakšen lep umetni koralni greben, ki je magnet za ribe. Tisto, kar je meni tako všeč na tej razbitini, torej ni razbitina sama, ampak njena poraščenost, predvsem pa prebivalci, ki živijo na njej in okoli nje.
V Tulambenu sem bil prvič leta 2010 (reportaža v Valu 153). Takrat sem za nagrado na fotografskem tekmovanju dobil desetdnevno potapljaško križarjenje po otočju Komodo, tja pa se običajno potuje preko Balija. V tistem času sem si močno želel najti in fotografirati izredno redko in lepo harlekinsko kozico, ki je prava fotografska trofeja med podvodnimi fotografi. Po daljšem raziskovanju po internetu sem jo izsledil v Tulambenu na Baliju, za katerega pred tem sploh še slišal nisem. V enem od tamkajšnjih potapljaških centrov so mi zagotovili, da vedo za par teh kozic in da mi ga bodo zanesljivo pokazali, če se bom potapljal z njimi.
Rezerviral sem si torej štiri dni potapljanja pri njih pred križarjenjem po Komodu. Takoj ko sem prispel v Tulamben, sem spoznal, da je bil to zadetek v polno. Imel sem svojega privatnega potapljaškega vodiča Vajana, ki se je zares potrudil in mi poleg težko pričakovane harlekinske kozice pokazal še cel kup drugih redkih in izredno lepih drobcenih morskih prebivalcev, ki so med podvodnimi fotografi zelo zaželeni. Poleg harlekinske kozice sem takrat prvič videl tudi kolemansko in tigrasto kozico ter rakca, ki ga kličejo bokser. …

Več si lahko preberete v 207. št. revije Val navtika.