Volvo XC90 D5 AWD A R-design

Volvo XC90 D5 AWD A R-design

Uglajeno zmogljiv, decentno prestižen

AVTOR Željko Purgar
FOTO Željko Purgar

Za volanom volva XC90 se marsikaj zdi samoumevno. Toliko bolj, če ga žene suveren turbodizelski motor z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom, navzven in navznoter zaznamovan s športno stopnjo opremljenosti R-design. Samoumevne so preprečljive zmogljivosti, vrhunsko udobje, najvišja raven varnosti in marsikaj, kar zmore vozilo storiti samodejno namesto voznika.

Veliki skandinavski terenec je navzven in navznoter prepričljiv z dovršeno podobo, izpiljeno do najmanjše podrobnosti. Prepoznavnost in vrhunskost zagotavljajo izbrani materiali iz mehkega usnja, za stopnjo opremljenosti R-design prepoznavni vstavki iz ogljikovih vlaken, celo element iz kristala slovite švedske družbe Orrefors ter avdio sistem znamke Bowers & Wilkins z močjo 1.400 W in 19 zvočniki.

Avtomobil se postavlja z izjemnimi voznimi lastnostmi, ki ne izhajajo iz surove moči motorja. Uglajen štirivaljni turbodizel ima sicer za velik terenec zgledno moč in zadovoljiv navor, a se v prepričljivo in poskočno celoto, ob zmerni porabi goriva, zlije s samodejnim osemstopenjskim menjalnikom. Ta omogoča tudi ročno upravljanje. Vozne lastnosti zaokrožajo različni programi celostnega upravljanje delovanja avtomobila, vključno s štirikolesnim pogonom in stopnjo blaženja ter trdote vzmetenja.

Volvo XC90 suvereno požira avtocestne kilometre, duši neravnine pri velikih hitrostih in je posebej odziven ob ostri vožnji po zaviti cesti čez reliefno razgibano pokrajino. Tako ob samodejnem delovanju kot ob ročnem upravljanju menjalnika je avtomobil vedno in povsod zelo odziven. Voznik ga nikoli ne občuti kot zajetnega in okornega. Občutek lahkotnosti še posebej izpostavi natančen volan.

Več si lahko preberete v 212 št. revije Val navtika.

volvo_07volvo_02