Volvo Ocean Race – Zmaga Dongfengu, nasvidenje Volvo Ocean Race

Volvo Ocean Race – Zmaga Dongfengu, nasvidenje Volvo Ocean Race

Val 231
AVTOR Jakica Jesih

Volvo Ocean Race 2017/18 je končan, zmagovalci znani. V najbolj izenačeni dirki v vsej zgodovini regate si je zmago prijadral Dongfeng Race Team, sledila sta MAPFRE in Team Brunel. V Haagu se je tako konec junija zaključilo še eno poglavje te znamenite regate, kajti v naslednji bo, kot kaže, vse drugače.

Predzadnja etapa iz Cardiffa v Gotheburg (1300 milj)

Težko je opisati napetost, ki je vladala v Cardiffuna startu predzadnje, kratke desete etape do Gotheburga. Skupna zmaga je bila na dosegu roke kar trem ekipam: Dongfengu, MAPFREju in Brunelu, ki sta jih ločili le dve točki, medtem ko je imela ekipa AkzoNobel še vedno možnost priti na stopničke. Zgolj ena točka prednosti pred ekipo MAPFRE je bila seveda premalo, da bi Caudrelierjev Dongfeng lahko sproščeno dihal in le dve točki je zaostajala ekipa Brunel BouwejaBekkinga z impresivnim izkupičkom 37 od možnih 38 točk v zadnjih treh etapah. Za primerjavo, Dongfeng jih je v zadnjih treh etapah iztržil 26 in MAPFRE 20. Bekking je na novinarski konferenci pred startom sicer vztrajal, da je pritisk na ostalih dveh ekipah, saj sta še vedno pred njimi: “Kot sem rekel že v Newportu, premagati moramo obe rdeči jadrnici in potem bomo videli, kaj se bo zgodilo v zadnji etapi.” Bekking o tem sicer ni spregovoril javno, a zagotovo se je zavedal pritiska druge nizozemske ekipe, AkzoNobela, ki ni zaostajala veliko in bi imela ob dveh dobrih rezultatih možnosti tudi za stopničke. Charles Caudrelier, ki je po odličnem Brunelovem jadranju v zadnjih etapah dobil še enega resnega tekmeca za naslov, je pred startom povedal: “Morda smo v prejšnjih etapah nekoliko preveč pozornosti namenili dvobojevanju z MAPFREjem, tako da imamo zdaj še eno jadrnico v boju za zmago. Gremo na vodo in videli bomo, kako bo šlo.”

Jadralci so se veselili starta, a vreme je povedalo svoje: topla, sončna nedelja je minila skoraj brez vetra. Regatni odbor je nekoliko odložil start z namenom, da počakajo na obrat plimovanja, morski tok pa je jadrnicam pomagal na odprto. Odpovedali so tudi tehnični, priobalni del starta, da so jadrnice lahko zapustile bristolski kanal kar se da hitro, še preden bi se plimovanje v nedeljo zvečer ponovno obrnilo. Floto je povedel MAPFRE, sledili so Team Brunel, Vestas 11th Hour Racing, AkzoNobel inDongfeng Race Team, medtem ko sta bila SHK/Scallywag inTurn the Tide on Plasticpreblizu startne linije in ju je tok nosil preko. Scallywag ni dal prostora TTOP, bil kaznovan z obratom ter Wales zapustil kot zadnji. Pol ure po startu so v blagi sapi prvo trojico sestavljali MAPFRE, Vestas in Brunel, Dongfeng pa je žrtvoval mesto za čistejši veter ter plul približno pol milje zadaj. “Ta etapa je zahtevna,” je povedala Dee Caffari, skiperka Turn the Tide on Plastic. “Veliko kopnega na obeh straneh, plimovanje, naftne ploščadi, vetrnice … zahtevno delo čaka navigatorja, še posebej, ker so ostale jadrnice tako blizu, da vidijo vsak naš manever. Zelo napeto je.”

Morda kot zanimivost, saj v Jadranu tako izrazitega plimovanja ne poznamo: zamuda na startu je Scallywag drago stala; zamudil je tok, ki je ostale jadrnice odnesel ven, še vedno v zelo šibkem vetru ga je ujel plimni val, zaradi katerega je moral vreči sidro in počakati na ponoven obrat morskega toka. Medtem ko so bile ostale jadrnice po 24 urah zgolj tri milje narazen (vodstvo je prevzel Dongfeng pred Brunelom in MAPFREjem), je Scally zaradi ponesrečenega starta zaostajal za kar 77 milj…

Več si lahko preberete v št. 231 revije Val navtika