Volvo Ocean Race – Še zadnjič Volvo

Volvo Ocean Race – Še zadnjič Volvo

Val 230
AVTOR Jakica Jesih

Medtem ko jadralce tokratne regate Volvo Ocean Race od cilja loči le še slabih dva tisoč milj, so oči organizatorjev uprte v prihodnost. Takrat pa, kot kaže, lastnika regate ne bosta več Volvo Group in Volvo Cars, ampak se lastništvo regate seli v roke Atlant Ocean Racing Spain.

 Danes še vedno Volvo Ocean Race torej po dvajsetih letih dobiva novega lastnika, podjetje Atlant Ocean Racing Spain, ki ga vodijo Richard Brisius, Johan Salén inJan Litborn. Gospodje so v zadnjih 28 letih sodelovali pri sedmih edicijah VORa, izkušenj jim torej ne manjka. Šveda Brisius in Salén sta kot jadralca nastopila v ediciji 1989-90, kariero nadaljevala kot vodji ekip zmagovalnih posadk EF Language (1997-98) in Ericssona 4 (2008-09), nazadnje pa delala kot menedžerja ženske posadke Team SCA, ki se je spomnimo iz prejšnje edicije regate. Lani novembra sta bila Brisius in Salén imenovana za predsednika in so-predsednika tokratne VORove regate. “Zgodovina te regate je navdihujoča, prihodnost pa obetavna,” je nedavno povedal Brisius. “V regati gre za ljudi in počaščen sem, da bom lahko služil številnim vrhunskim športnikom in jadralskim profesionalcem, pa tudi partnerjem regate in mestom gostiteljem. Srečo imam, da se mi je uresničilo toliko sanj; najprej sanje, da sem lahko jadral v tej regati, potem sanje postati vodja ekipe, sledila je želja voditi regato in nenazadnje sanje odločati o njeni prihodnosti. Delamo na dolgi rok in odločeni smo, da se bo regata v prihodnje še močneje uveljavila kot vodilni trajnostni globalni dogodek. Veselim se, da bom lahko del tega razvoja v sodelovanju z ekipami, gostiteljskimi mesti, Volvom in našimi ključnimi delničarji.” Sedanje VORovo vodstvo bo v prihodnjih tednih nadaljevalo pogovore z delničarji z namenom, da regato premaknejo naprej tako s komercialnega kot športnega vidika, več informacij o prihodnosti pa naj bi javnosti predstavili še pred koncem tokratne edicije.

“Po dvajsetih letih čutimo, da je čas, da odgovornost za to prestižno regato predamo novemu sposobnemu lastniku s potrebnimi izkušnjami in znanjem,« je povedal Björn Annwall, podpredsednikVolvo Cars. Volvo Cars bo še naprej podpiral naslednje edicije regate kot sponzor s posebnim poudarkom na trajnostnem razvoju.”

 Po novem dva sodelujoča razreda

Čeprav torej na natančnejšo predstavitev načrtov in novosti še čakamo, pa so novi lastniki (predaja lastništva naj bi se uradno zgodila po koncu tokratne regate) vendarle namignili na nekaj sprememb. Prva je datum začetka naslednje regate, ki so ga zamaknili za eno leto. Doslej smo bili navajeni na starte VORovih regat hoditi vsako tretje leto in po tej časovnici bi bil naslednji leta 2020, a pod novim lastništvom ga napovedujejo za leto 2021. Do takrat naj bi sicer potekale številne ob- in predregatne aktivnosti, ki naj bi delničarjem regate ponudile dovolj časa za pripravo svojih kampanj, ekipam pa dovolj časa za temeljito pripravo in treninge. Volvo Cars torej ostaja sponzor naslednje regate, pogovori pa že potekajo tudi z drugimi (potencialnimi) sponzorji ter obstoječimi mesti gostitelji. Sklepamo lahko, da je nekoliko večje časovno obdobje med tokratno in naslednjo regato potrebno tudi za razvoj drugega regatnega razreda. V naslednji regati naj bi se na startu namreč pojavila dva: eden bi utegnil ostati sedanji 65-čeveljski monotip, saj se vedno znova izkazuje za varnega in predvsem tudi stroškovno in logistično učinkovitega, drugi zaenkrat ostaja nedorečen, oba pa bi tekmovala v isti regati. Salén pojasnjuje: “Nadaljevali bomo z inovacijami. Obetavno je, da lahko že od prvega dne dalje razmišljamo dolgoročno, saj imamo že sedaj zagotovljena sredstva za izpeljavo naslednje regate. Ideja, da regato odpremo še drugemu, a že obstoječemu razredu, nas bo vodila na področje oceanskih jadrnic, ki predstavljajo vrhunec sodobne tehnologije. Na ta način bomo izzvali najboljše oceanske jadralce v razredu, ki vzpodbuja in vodi razvoj.” V celofan zavita dikcija daje slutiti, da bodo priložnost ponudili razredu IMOCA, ki se v oceanskem jadranju uspešno preizkuša tudi s krilci, kar je bila sicer ideja razvoja VORa tudi v programu bivšega direktorja regate Marka Turnerja. Na končni odgovor, če to drži in v kakšni obliki, bomo torej morali še nekoliko počakati…

Več si lahko preberete v št. 230 revije Val navtika