Volvo Ocean Race – Brez milosti

Volvo Ocean Race – Brez milosti

Val 228
AVTOR Jakica Jesih
FOTO Volvo Ocean Race

Letošnja sedma etapa regate Volvo Ocean Race, ki poteka od Aucklanda na Novi Zelandiji mimo zloglasnega rta Horn do Itajaíja v Braziliji, je med poznavalci že zaslovela kot daleč najtežja v tokratni izdaji in bržkone tudi kot ena najtežjih v vsej zgodovini te regate. Močan veter, ki kar ni popustil, visoki valovi, mraz, sneg, toča, velike obremenitve za jadralce in njihove barke in na žalost še ena smrtna žrtev: 47-letni Britanec John Fisher, ki ga je z jadrnice SHK/Scallywag v morje porinil sistem škote glavnega jadra in ga niso našli.

Vetrovna etapa po Južnem oceanu in okoli Horna, kjer trčita Pacifik in Atlantik, nikoli ni lahka, a tokratna je jadralce in jadrnice preizkusila bolj kruto, kot bi si kdorkoli želel.

Zagotovo najbolj tragičen dogodek te napete etape se je zgodil na jadrnici Scallywag približno 1400 milj pred Hornom. Bilo je v ponedeljek, 26. marca zgodaj zjutraj, 15 minut pred sončnim vzhodom, pihalo je 35–45 vozlov, valovi so dosegali višino štiri do pet metrov, morje je imelo okoli 9 stopinj Celzija. Jadrnica Scallywag je plula s skrajšanim glavnim jadrom in s prednjim jadrom J2. Nekoliko pred tem so dvignili, a takoj zatem zvili FR0 (fractional zero / code zero). John Fisher se je ravno odpel, da bi šel naprej pospravit škotine FR0, ki so ležale po palubi. Prav takrat (okoli 13.00 UTC) je jadrnico zajel velik val, po katerem je zglisirala z vetrom, čemur je sledil nenadzorovan prelet buma (Chinese gybe). Ob tem je sistem škote glavnega jadra zadel Fisherja ter ga porinil z jadrnice. Sojadralci so prepričani, da je ob udarcu izgubil zavest in da je bil v trenutku, ko je padel v morje, nezavesten. Oblečen je bil v obleko za preživetje z neoprensko kapuco, rokavicami ter rešilnim jopičem. Z jadrnice so v vodo takoj vrgli dve boji, da bi označili lokacijo človeka v morju (MOB, Man Over Board’), potem pa obrnili jadrnico, ki je morala nazaj, v veter in v valove.

Več si lahko preberete v 228 št. revije Val navtika…