Volvo Ocean Race 2011-2012

Volvo Ocean Race 2011-2012

Val 149

Trasa regate že znana

Konec marca je bila slika naslednje Volvo Ocean Race (VOR) končana in dana na ogled ekipam, ki se tudi že “sestavljajo”, zbirajo sredstva ali pa že delajo na projektih novih jadrnic, ki bodo ostale bolj ali manj enake prejšnjim. V novih pravilih najdemo le nekaj sprememb, katerih cilj je bolj varnost kot hitrost. Slednje imajo ti oceanski bolidi že tako preveč.

Zadnji manjkajoči člen nove trase regate, ki bo potekala od jeseni 2011 pa do poletja 2012, je bil kraj postanka v območju šeste celine. Izbrali so “mesto jadranja” Auckland. Novozelandsko jadralsko središče bo torej že osmič gostitelj v tej najbolj divji in najnapornejši oceanski regati, katere začetki segajo v leto 1973.

Štart naslednje regate bo v španskem mestu Alicante, postanke pa bodo imeli v Cape Townu (JAR), Abu Dabiju (Združeni arabski emirati), Sanyi (Kitajska), Aucklandu (NZL), Itajai (Brazilija), Miamiju (ZDA), Lizboni (Portugalska), Lorientu (Francija) in cilj v Galwayu (Irska).

Prireditelj pričakuje večje število ekip, kot jih je bilo v zadnjih dveh regatah (2005-06 – sedem jadrnic, 2008-09 – osem jadrnic). Trenutno imajo okoli dvajset predprijav, od katerih je šest že potrdilo prijavo. Po dolgih letih bomo videli italijansko ekipo (Italia 70), ki jo bo vodil Giovanni Soldini, a je že slišati, da v projektu nekaj škriplje. Enako velja za Francoze, ki se bodo prvič pojavili na štartu te regate po tretjem mestu Erica Tabarlyja (La Poste/Whitbread 1993-94). Tokrat bo taktirka v rokah novega svetovnega rekorderja, ki je nedavno svet objadral v dobrih 48 dneh s trimaranom Groupama, Francka Cammasa. Prvi postanek v Perzijskem zalivu seveda kliče po jadrnici, ki bo vila zastavo Združenih arabskih emiratov. O posadki ni še nič znanega. Pred nekaj dnevi je tudi Puma oznanila vrnitev v dirko. Ponovno bo posadko in projekt vodil Američan Ken Read. Majhno presenečenje pa je povratek enega največjih skiperjev, ki se je na svetovni jadralski sceni proslavil prav s to regato, Daltona Granta, ki bo tokrat sestavil novozelandsko posadko Team New Zealand, a glej ga zlomka, jadrali pa bodo pod špansko zastavo Kraljevega kluba iz Palme (Real Club Nautico de Palma). Ti so že javili, da imajo na voljo proračun dvajsetih milijonov evrov. Tolikšen kupček denarja se je zdel realen tudi našemu nedavnemu sogovorniku Andreasu Hanakampu, ki je prav zaradi finančne stiske lastnika ruskega projekta Kosatka moral odstopiti po treh etapah minule dirke.

Pripravlja pa se tudi projekt, ki, tako kot veliko drugih, še zbira sredstva za potreben proračun. Tega vodi Michael Reardon, v Portorožu živeči Avstralec, solastnik jadrnice Ericsson, VOR 70 iz prve generacije (VOR 2005-06), ki je poslovno vezan s podjetjem Seaway. Kot nam je zaupal, za širše zastavljen projekt potrebuje od 25 do 30 milijonov evrov, jadrnica pa bi bila slovenski projekt (Jakopin in Juan Kouyoumdjian), izdelana v Seawayu. Zaupno in prvi smo videli tudi novoosnovani klub – The Ocean Racing Club, zagotovo najekskluzivnejši jahtni klub pri nas in še daleč naokoli, ki ima tudi sedež in prostore v hotelu Kempinski Palace v Portorožu. V posadki bo tudi nekaj slovenskih jadralcev, toda o imenih je še prezgodaj govoriti. Več o tem v naslednjem Valu, v katerem bomo gospoda Reardona bolj predstavili.