Volvo Ocean Race 2008-2009

Volvo Ocean Race 2008-2009

Val 137

Uničujoča četrta etapa

AVTOR Matija Gorjan
FOTO VOR

Potem, ko je bila narodnostno mešana posadka ruske jadrnice Kosatka zaradi finančnih težav primorana odstopiti od kratke, toda nepredvidljive 2.500 morskih milj (4.630 km) dolge etape med Singapurjem in Čingdaom, kakor tudi od najdaljše etape med kitajskim olimpijskim prizoriščem in 12.300 milj (22.780 km) oddaljenim mestom Rio de Janeiro, je sedem preostalih posadk zaplulo v svetovnim jadralcem najbolj neznane vode. Vedeli so, da jih čaka veliko nasprotnega vetra in morskih tokov, a nihče si ni upal napovedati, da bodo imeli toliko težav, kot se je izkazalo. Na cilj so priplule le štiri jadrnice.

Svojo drugo etapno zmago na tej regati je dosegla španska jadrnica Telefonica Blue, na krovu katere poveljuje “brodolomec” s prejšnje regate (Movistar, 2005-2006), Bouwe Bekking, ki je o četrti etapi zapisal, da bo šla v zgodovino kot najbolj ekstremna od vseh etap v zgodovini te regate. “Morda se boste spomnili, kaj sem izjavil med tiskovno konferenco v Singapurju dva dneva pred začetkom te etape. Naj ponovim: Če bi bili v vodečem položaju, kot je sedaj Ericsson 4, bi le zajadrali preko štartne črte in s tem dobili eno točko, potem bi obrnili nazaj v pristanišče, naložili jadrnico na ladjo in jo prepeljali v Čingdao. Sedaj je jasno, da sem imel prav. Tri jadrnice so zelo poškodovane. Zagotovo vemo, da bodo naši kolegi iz ekipe (Telefonica Black) odstopili. Ni še jasno, če se bosta morali umakniti tudi posadki Ericsson 3 in Delta Lloyd, k temu pa je treba prišteti še niz strukturnih poškodb, ki so jih zadobile preostale jadrnice. To je bila mesarska etapa.”

Bouwe Bekking, je moral kmalu po prihodu na cilj na zdravniški pregled, saj je večji del te krute etape preždel na ležišču. Ko so v iskanju najboljše taktike prepozno prečili na druge uzde, se je od jeze z ihto lotil premeščanja kupa jader na privetrno stran jadrnice. “Pri tem je v hrbtu nekaj počilo, od bolečine mi je vzelo sapo. Od tedaj sem posadki le malo v pomoč, saj lahko le ležim.” Izkazalo se je, da ima v področju zadnjice pretrgano mišico. Sprva je kazalo na najslabše, a so ga zdravniki usposobili do začetka naslednje etape