Volkswagen tiguan allspace

Volkswagen tiguan allspace

AVTOR Željko Purgar

Volkswagen tiguan se postavlja s slovesom najuspešnejšega nemškega športnega terenca. Med trenutno tržno posebej vročimi vozili v Evropi je to torej najbolje prodajan predstavnik pri nas posebej čislane nemške avtomobilske industrije.

Tržna uspešnost izhodiščnega tiguana je vsekakor dobra popotnica za vozilo, ki vozi v prostor med njo in premijskim tuaregom. To je prostor racionalnih odločitev tistih, ki potrebujejo več prostora, a se sočasno ne želijo odpovedati sodobnim trendom avtomobilskega sveta. Trendu, ki zajema modnost, slogovno skladnost, najsodobnejše tehnologije in tisto »nekaj več«, kar so evropski kupci prepoznali v športnih terencih.

V primerjavi z izhodiščnim tiguanom je allspacea v dolžino za 215 mm več. Njegova medosna razdalja je daljša za 109 mm. Prav slednja pridobitev je s pridom izkoriščena v notranjosti, saj si je novo možnost v tiguanovi družini mogoče omisliti tudi s sedmimi sedeži v treh vrstah. Večja notranja prostornost je ob tem izkoriščena tudi za večji prtljažnik. Njegova prostornina je ob osnovni postavitvi petih sedežev večja za 145 litrov, tako da prtljažnik v osnovi meri 760 litrov. Z zlaganjem zadnjih sedežev je mogoče prtljažnik do hrbtišča prednjih sedežev, ob izkoristku večje višine, povečati vse tja do 1920 litrov. Pri dvignjenih sedežih v tretji vrsti znaša prostornina prtljažnika 230 litrov.

Ob medosni razdalji 2787 mm tiguan allspace v dolžino meri 4701 mm, v širino 1839 mm in v višino 1674 mm. Uporabnost prtljažnika izkazuje tudi dolžina 1046 mm in širina 1004 mm med notranjima blatnikoma. Z zlaganjem zadnjih sedežev je mogoče dolžino prtljažnika povečati do 1921 mm.

Vendar allspace ni v vse smeri razpotegnjen in navznoter napihnjen izhodiščni tiguan. Pridobitve v dolžino, širino in višino ter večja notranjost so zajete v slogovno skladnost, za katero je značilna nova zasnova sprednjega dela vozila. Za uravnovešenost in oblikovno skladnost je pokrov motorja postavljen višje, drugačna je tudi oblika prednje šipe. Kolesa so najmanj 17-palčna. Daljša zadnja vrata pa poleg oblikovne skladnosti, ob večji medosni razdalji in večji dolžini, zagotavljajo preprostejše vstopanje v vozilo in doseganje sedežev v tretji vrsti.

Tudi tiguan allspace si je mogoče omisliti v posebni »terenski« izvedbi, z zaščito spodnjega dela spredaj, ki obenem povečuje tako imenovani »vstopni kot« za sedem stopinj.

Torej tisti, ki jim je blizu avanturizem ali jim delovne in potrebe aktivnega preživljanja prostega časa postavljajo zahteve, ki jih je lažje premagovati s terenskimi značilnostmi družinsko prostornega avtomobila, imajo s tiguanom allspace pravo rešitev za še tako specifično uporabo.

Da je avtomobil zasnovan skladno z izzivi časa, ki ga živimo, odkriva njegova digitalizacija in povezljivost. Omisliti si ga je namreč mogoče s popolnoma digitaliziranimi merilniki in projiciranim izpisom podatkov o vožnji v vidnem polju voznika skozi prednjo šipo. Ob tem lahko uporabniki izbirajo med štirimi različnimi izvedbami informacijsko-zabavnih sistemov. Vse skupaj je mogoče nadgraditi s priljubljenimi aplikacijami pametnih telefonov MirrorLink (Android), CarPlay (Apple) in Android Auto (Google). …

Več si lahko preberete v 225. št. revije Val navtika.