Vlado Jezovšek

Vlado Jezovšek

Val 150

Inženir, inovator, navtični zanesenjak in potapljač (1927-2008)

AVTOR mag. Žarko Sajič
FOTO mag. Žarko Sajič, arhiv VJ

Kmalu bosta minili dve leti, odkar nas je tiho in neopazno zapustil dipl. ing. Vlado Jezovšek. Starejše generacije se ga spomnijo predvsem kot zagnanega inženirja, inovatorja na področju potapljaške opreme, navtičnega zanesenjaka in seveda potapljača.

Živeti sanje …

Med nami ni veliko posameznikov, ki so svojo življenjsko pot preživeli tako aktivno in polno, kot Vlado Jezovšek. Večina se nas nekako zlahka prepusti življenjskemu toku, ki nas ponese po nepredvidljivi poti. Včasih se zdi, kot da je človeški naravi nekako prirojeno, da se spontano izogiba oviram. Zato nehote izbiramo lažjo in preprostejšo pot. Vendar to ne velja za vse. Nekateri posamezniki so vedno iskali nove in nove izzive, se z njimi soočali in tako odkrivali drugačne, izvirne poti. Približali so nam nova spoznanja in poglede, s katerim so nam polepšali vsakdanjo sivino.

Vlado Jezovšek je zagotovo sodil v kategorijo ljudi, ki so živeli intenzivno in dinamično življenje. Imel je veliko pozitivne življenjske energije, ki jo je z veseljem delil s svojim okoljem. Žal je pri svojem poslanstvu pogostokrat naletel tudi na nerazumevanje. Za takšne ljudi včasih pravimo, da so se rodili prezgodaj. Da bi sodili v neki drugi čas. Živeli so tako, kot jim je srce velelo. In izpolnjevali so svoje sanje. Zapustili so nam bogato zakladnico izkušenj in bogato življenjsko zgodbo, ki bo zagotovo navdih tudi za prihodnje rodove …

Morju je ostal zvest do konca

Pravijo, da stoji za vsakim uspešnim moškim uspešna ženska. Verjetno je to res. Vsaj Vlado bi se s takšno trditvijo zagotovo strinjal. Žena Melita, nekoč sama uspešna športnica in večkratna republiška in državna prvakinja v različnih potapljaških disciplinah, je moža vseskozi nesebično podpirala. Na njihovi življenjski ladji se je jima je kmalu pridružil še sin Miha. Uspešno so previharili marsikakšno neurje, ko so skupaj zajadrali v nove življenjske, pa tudi potapljaške dogodivščine.

Vlado je ostal potapljanju zvest do konca svojega življenja. Kakšno leto pred svojo smrtjo je kupil sodobno podvodno kamero in načrtoval nove avanture. Zanimive prizore lahko najdeš v Jadranu tudi na majhnih globinah, mi je takrat z znanim zanosom dejal. Z ženo Melito sta takratobiskala Rdeče morje. Tam je posnel svoje zadnje podvodne fotografije. Ne glede na to pa smo prepričani, da bo njegov entuziazem še dolgo živel med nami. Zapustil nam je številne zgodbe, svoje dragocene izkušnje in upanje. Upanje, da je vsaka ovira premagljiva in da lahko s trdim delom uresničimo svoje sanje. Slovenska zgodovina potapljanja je bogatejša za pomembno dediščino, ki smo jo mlajši rodovi dolžni skrbno hraniti in negovati za prihodnje generacije. Del potapljaške zapuščine Vlada Jezovška si lahko ogledate v Muzeju podvodnih dejavnosti Piran.