Viti Levu

Viti Levu

Val-209
AVTOR Jasna Tuta
FOTO Jasna Tuta, ART

Fidži je država, za katero smo vsi že kdaj slišali, pa četudi nismo ravno prepričani, kam bi jo postavili na svetovni zemljevid. To ime nam prikliče tiste sanjske plaže s palmami, kamor bi pogosto radi zbežali, ko imamo vsega dovolj. Res je, Fidži ima 330 čudovitih otokov in je zaradi tega idealna destinacija za tiste, ki ta naš mali planet raziskujemo z jadrnico.

Če pa nimaš svoje (ali najete) jadrnice, potem je potovanje po Fidžiju težje oziroma dražje. Nama pravzaprav sploh ni dišalo, da bi se na nabito polnih turističnih ladjah vozila od ene skomericalizirane plaže do druge, zato sva sklenila, da bova rajske kotičke odkrivala sama, v miru, ko se bova vrnila s Calypso. Tokratni obisk Fidžija sva omejila samo na glavni otok, Viti Levu, na katerem živi tri četrtine vsega prebivalstva, pa tudi industrija in trgovina imata tu svoj sedež.

Na tržnici in pri zobozdravnici
Večino časa sva preživela v okolici mesta Nadi na zahodni obali. Rada sva se sprehajala po bližnjih marinah, kjer sva srečala tudi nekaj poznanih jadrnic. Po visokih cenah Francoske Polinezije sva v mestu navdušeno odkrivala raznorazne trgovine in restavracije z odlično indijsko hrano. Navdušena sva bila tudi nad pomanjkanjem birokracije: menjava denarja ali nakup SIM-kartice ti na Tahitiju vzame najmanj pol ure, na Fidžiju pa nekaj sekund. Odkrila sva celo odlično zobozdravnico, pri kateri sva si uredila zobe, da do nadaljnega s tem ne bova imela težav.

Zelo rada sem obiskovala tržnico in odkrivala nove okuse, četudi sem ob vsakem nakupu morala prodajalko prositi, naj mi obrazloži, kako se določen gomolj pripravi. Po treh ali štirih navodilih se mi je že začelo mešati in nisem več vedela, katero od treh korenin naj skuham, katero naribam in katero samo namočim.

Obiski in izlet
Dober mesec po najinem prihodu na Fidži sva dobila obiske iz Italije. Prijateljici Marta in Mirjam sta prileteli na dvotedenske počitnice in sklenili smo, da nekaj dni preživimo skupaj. Skočili smo v prvo agencijo, najeli avtomobil in se podali na odkrivanje otoka. …

Več si lahko preberete v 209. št. revije Val navtika.