Vicem 54 classic

Vicem 54 classic

Val 141

Toplina lesa

AVTOR Mitko Ivanovski
FOTO Mitko Ivanovski

Klasična zunanja oblika, leseni trup in mahagoni v notranjosti motorne jahte so bili vedno priljubljeni. Če je pri tem jahta opremljena še z najmodernejšo tehnologijo, potem je še bolj zanimiva in prav to ponuja vicem 54 classic.

Okusi so različni, modne rešitve so minljive in pozabljive, a nekaj v plovbi po morju velja – tradicija ima svoje mesto in mnogi jo spoštujejo bolj kot vse drugo. V vseh pomorskih krogih velja nepisano pravilo, da novotarije niso prav najbolj priljubljene in zato se tako počasi tudi uveljavljajo. Les je sinonim za tradicijo. Les kot material za izdelavi trupa je nekaj posebnega, saj ne rečejo zastonj – dokler je v gozdu les, potem se bodo izdelovale in živele lesene barke. Ta filozofija drži kot pribita in celo avtor tega prispevka je plul na leseni ladji, izdelani pred natanko 105 leti v – presenetljivo – piranskih ladjedelnicah. Trabakula Branimir je živ dokaz neuničljivosti lesa kot materiala za izdelavo trupa.

Današnji časi so prinesli marsikatero spremembo v tehnologiji izdelave lesenih ladij in tako je moderen način izdelave (angleško: Could Moulded Mahagony West Systems Epoxy) postal standard za izdelavo lesenih plovil. Tehnologija hladno ukrivljenega mahagonija, obdelanega z epoksidno smolo, ki zagotavlja izvrstno impregnacijo lesa, za povrhu pa je še odlično lepilo. Po tej metodi in tehnologiji je izdelan preizkusni vicem. Lesene ladje so bile vedno prijetne in všečne za bivanje in plovbo. Les je odličen toplotni izolator, pa še boljši pri odpravi nadležnih vibracij. Te so največji problem in povzročajo nepremostljive preglavice projektantom in izdelovalcem. Pa še nekaj. Spanje na leseni ladji je preprosto povedano – prijetno, domače in lahkotno.

Tradicionalna zunanjost, mahagonijeva notranjost, hitra plovba in občutek pravega navtičnega okolja so atributi vicema 54 classic. Če ste ljubitelj klasičnih motornih jaht, toda z moderno opremo, potem je vicem 54 classic v najožjem izboru. Meni je bil zelo všeč, a bi izbral modro barvo trupa namesto črne.