Volkswagen passat

Volkswagen passat

Val 195

Veter novega avtomobilskega sveta

Volkswagen passat vedno vodi v nov avtomobilski svet. To toliko bolj velja za njegovo najnovejšo, že osmo generacijo.

Pasati so vetrovi, zaradi katerih je jadranje in človeštvo v celoti premikalo meje mogočega. Z njihovo pomočjo je Krištof Kolumb odkril Ameriko. Z njimi se je vrnil iz novega sveta, pa čeprav se vse do smrti ni zavedel, da je odkril novi svet in da današnja Kuba še zdaleč ni Indija. S pasati se je pač vedno potovalo daleč in se varno vračalo domov. Še danes veljajo za izjemno zanesljive, nepopustljive vetrove stalne moči, ki nas ponesejo v oceanska prostranstva. Ob tem redko, skorajda nikoli jadralcem postavljajo nepredvidljive pasti.

Ni znano, če so avtomobilski pasat oziroma passat, kot se veter imenuje v nemščini, poimenovali po vetru zato, ker simbolizira tovrstne, vse od leta 1973 dalje na svetovnih cestah potrjene značilnosti. Tudi tisti, ki so bili pri Volkswagnu blizu odločanja o poimenovanju avtomobilov tistega časa, danes pravijo, da je šlo bolj ali manj za naključje. Ko so se v Wolfsburgu v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja poslovili od zračno hlajenih motorjev in zadnjega pogona, so avtomobile, povsem nove zasnove, brez posebnega razloga poimenovali po vetrovih ter zračnih in morskih tokovih. Tudi golf ima še danes ime po zalivskem toku (gulf stream), jetta po vetrovih visokih hitrosti med troposfero in stratosfero (jet stream), scirocco po jugu, bora pa je seveda bila avtomobilska burja.

Če si za razodetje bistva avtomobilskega passata pomagamo z etimologijo, ne moremo spregledati, da razlaga imena oziroma povzemanje značilnosti planetarnih vetrov, nekoč izjemno pomembnih za dolga potovanja, postaja vse bolj razumljiva z vsakim novim rodom avtomobila. Najnovejši passat je namreč najbolj pasat doslej. Namenjen dolgim potem, stabilen in zanesljiv. A kljub umirjenosti odkriva doslej neznano in s tem veča vznemirljivost, privlačnost in čustvenost. Odkriva nove razsežnosti, skorajda novi svet planeta Volkswagen. …

Več si lahko preberete v Val navtiki št. 195.