Vespa praznuje 75 let

Vespa praznuje 75 let

Val 255

Motocikel, oziroma moped, ki mu je uspelo postati tako simbol najbolj vsakdanjega prevoznega sredstva, kot simbol hollywoodskega romanticizma. Moped, katerega ime je postalo sinonim za obliko, ki je zaznamovala ulice vseh italijanskih mest, pa tudi marsikateri slovenski frajer je šarmiral po ulicah prestolnice, ali domače vasi, na Vespi.

Patent za originalno Vespo (v prevodu ime pomeni osa) je bil vložen 23. aprila 1946, torej skoraj točno 75 let nazaj. Okvir in oklep, izdelana iz prešane pločevine z integriranimi nosilci motorja in ostalih motornih komponent, oblikovana po navdihu letalske industrije, sta potnika ščitila pred umazanijo motorja in tisto s ceste, radodaren sprednji oklep pa je varoval tudi pred vetrom. Vse to je pomenilo, da je potnik na cilj prišel čist in urejen, zato je bila Vespa uporabna tako za prevoz na delo v pisarni, kot delo na polju, zvečer pa si brez problema nanjo naložil tudi svojo izbranko in jo zapeljal na ples. Elegantno in neagresivno oblikovan oklep, ki prekriva vse motorne dele in ščiti potnika, je pomenil in pomeni še danes, da ga rade vozijo tudi ženske in dekleta. Do določene mere je prav ta prijaznost nežnejšemu spolu, pomenila nesluten tržni uspeh in začetek zgodbe, ki ji letos odštevamo 75 let. V času italijanskega obdobja »La Dolce Vita« je bila Vespa povzdignjena  v ikono italijanskega oblikovanja skozi filme kot je bil tisti z Audrey Hepburn  (»Rimske počitnice«, 1954). Skozi leta je znamka doživljala vzpone in padce, toda vedno ohranila status ikone. Tudi dandanes, v poplavi (predvsem) azijskih skuterjev, Vespo in njen izgled poznajo praktično vsi.

V počastitev obletnice, je Vespa pripravila posebno edicijo svojih skuterjev, kot jim dandanes rečemo. V posebni izvedenki boste lahko kupili, a samo letos (2021), modele Vespa Primavera (50, 125 in 150 cc) in Vespa GTS (125 in 300 cc). Po čem jo boste spoznali? Za začetek v origialni metalik rumeni barvi poimenovani »Giallo 75« z nežno izpisano število 75 na bokih, ki nakazuje na bogato tradicijo. Poseben sedež in kromirani prtljažnik z prtljažno torbo, ki spominja na tisto za prevoz rezervnega kolesa, zaključujeta retro podobo te posebne izdaje. Vsi modeli bodo opremljeni z sodobnim TFT digitalnim displejem in sistemom Vespa MIA, s katerim bo vaša Vespa povezana z vašim pametnim telefonom. Da pa boste lažje začutili »La Dolce Vita«, to sladko življenje, vam zraven podarijo tudi tako imenovani »Paket Dobrodošlice«, ki vključuje elegantni Jacquard svilen šal, z ročno vezenimi robovi, starinsko  tablico Vespa, personalizirano »Knjigo Lastnika« in 8 zbirateljskih razglednic z podobami 8 desetletji zgodovine Vespe.